Децата по-често могат да се заразят от родителите си, а не обратното, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR началникът на клиника по педиатрия д-р Калин Лисички.

По думите му те трябва да бъдат всячески пощадени. Има ли новини за Ковид, изгасете телевизора, призова той.

Д-р Лисички посочи, че щадящите тестове за децата може започнат да се използват най-рано от 8 ноември.
"Тези тестове използват слюнка, по-щадящ тест от това няма. Детето трябва да се изплюе в контейнерче или да задържи около 30 секунди малка тръбичка в устата. 10-20 минути са достатъчни да имаме резултат, достоверността е около и над 90% при заразени пациенти. Този тест е направен специфично само за Ковид-19 и няма да реагира на друг вирус", каза д-р Лисички.

"Откраднахме две години от детството на децата с тези карантини и изолации. Тестът може да бъде позитивен още преди детето да се е разболяло, това е неговият смисъл. По-достоверно е тестът да се взима от учителите, по-щадящо - от родителите. Поне 10 минути преди това детето не трябва да е яло, пило, дъвчило дъвка...", обясни той.

"Ако децата се тестват вкъщи, със сигурност ще е много щадящо. Но ако всички бъдат в клас или в училище, може да се нанесе огромен стрес. Представете си какво се случва в главата на дете, което чака резултата си и се чуди: Аз ли съм следващият, ще се случи ли както с леля ми, с дядо ми... Да не говорим за това какви подигравки може да отнесат от съучениците си", коментира  експертът по ранно детско развитие Анна Влаева.

Още по темата
Според нея повечето деца смятат, че коронавирусът е нещо много страшно, но не се наясно какво точно е. Най-адекватно е да подходим без много емоции и да им обясним, че може да прекараме вируса и животът да продължи, смята тя.

"Много е важно на детето да се разясни какво би следвало при положителен резултат - ще преболедуваш и ще оздравееш. Трябва обяснение на решението, не би трябвало да следваме референдуми и всички да сме съгласни", категорична е Влаева.

Пламена Николова от Националната мрежа за децата посочи, че в другите държави от края на миналата учебна година децата или сами се тестват в клас, или се тестват вкъщи предходната вечер.

"Комуникацията с децата е проблем на на възрастните. Ако все още не сме успели да им обясним какво е вирусът и каква е нашата отговорност, то със сигурност сме се провалили като възрастни. Това е валидно в България", заяви тя.
Огромна част от родителите подкрепят тестването на децата, съобщи Николова. Това щяло да спести верижното попадане под карантина на цял клас заради едно заразено дете.

Всяка форма на присъствено обучение е в пъти по-добра, особено валидно е това за малките деца, убедена е Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase