Снимка: Pixabay
fallback

При варианта Делта на COVID-19 се наблюдава значително повишаване на нивата на заболеваемост във възрастовата група до 19 години. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Одобрените от СЗО ваксини срещу COVID-19 са ефективни за предотвратяване на тежко протичане на инфекцията и смърт, включително и при заразяване с Делта варианта.

Делта е над 2 пъти по-заразен и по-бързо разпространяващ се в сравнение с досега известните варианти на инфекцията. Затова възрастните хора, тези с хронични и придружаващи заболявания, неваксинираните и лицата, които не спазват общите противоепидемични мерки, са по-податливи на заразяване. При тях значително се повишава и рискът от тежко протичане на заболяването.

Колкото по-висока е степента на предаване, толкова по-висок е рискът от заразяване със SARS-CoV-2 на обществени места със струпване на много хора. За предпазване от заразяване е необходимо да се избягват места с концентрация на много хора, както и да се спазва физическа дистанция от 1.5 м., да се носи защитна маска за лице на публични места, където има общностно разпространение и физическото дистанциране е невъзможно, припомниха то пресслужбата.

Други мерки, които е необходимо да се вземат, са проветряване на помещенията в дома и на работното място, миене на ръцете си със сапун и вода или използване на дезинфектант за ръце на спиртна основа.

От МЗ отново призоваха хората да се ваксинират.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 2 години

Как тъй? Искате да ми кажете, че като младите хора се върнаха към живота, докато старите се заключиха, НЯКАК си незнайно младите бидейки сред хора са почнали да се разболяват повече от старите които не ходят сред хората. НЕ ВЯРВАМ! Вижте статистиката за починалите и става ясно, че вируса е същия. Стига сяхте страх у хората. 99.5% го изкарват и си продължават живота нормално. Брата като го кара с много тежка пневмония всички викаха "до живот последици" 7 месеца по-късно никакви следи.

24

Анонимен

преди 2 години

В края на юни и през юли дела на хората под 30 години рязко се удвои, а дела на хората над 80 години рязко спадна три пъти. Това няма нищо общо с имунитет от преболедуване или ваксиниране.

23

Анонимен

преди 2 години

A kolko schte umrem ot glad,stud i lipsa na lechenie taq goodina,DE statistikata

fallback