Снимка: архив, БГНЕС

До средата на другата седмица страната ще стигне заложените от здравното министерство параметри за пълен локдаун. Това прогнозира пред „Монитор” математикът проф. Николай Витанов.

В началото на седмицата заместник здравният министър Александър Златанов посочи, че ако заболеваемостта е над 1000 на 100 000 души и в болниците има над 9000 заразени, ще се въведе локдаун.

Данните показват, че към четвъртък в лечебните заведения са приети 7373 заразени с коронавирус, а заболеваемостта на 100 000 население е 818, 85.

Още по темата

Изчисления на проф. Витанов показват, че болните биха стигнали 9-10 хиляди още в средата на следващата седмица, но ако разкритите леглата са по-малко, то няма да достигнем този брой.

„Това се нарича претоварване на системата.

По отношение на интензивните легла тя вече е претоварена и това се вижда с просто око - хората, които имат нужда от интензивно лечение, са повече от леглата”, заяви математикът. Данните на НЗОК за леглата за лечение на пациенти с Covid-19 към 24-ти сочат, че е са 8265.

Очакванията на проф. Витанов са по същото време да достигнем и заболеваемост 1000 на 100 000 население. За да се случи това обаче, този показател трябва се вдигне още най-засегнатите области, защото други го дърпат надолу. „Сега София дърпа много нагоре, но има области като Кърджали, които са още в жълтата зона, но дърпат назад. Кърджали едва ли ще стигне 1000 на 100 0000 в тази вълна. Тоест цялата страна ще е прескочила 1000, но не и Кърджали”, обясни математикът.

Към момента активните случаи са 93 000

„Сценарият, към който вървим, е следният - има два начина да угасите един пожар – единият е да го гасите, другият е да го оставите да изгори всичко. След една седмица всичко ще изгори и няма да има какво да гори и ще започнат да намаляват случаите. Не знам каква е тази стратегия за справяне с кризата”, заяви математикът.

Проф. Витанов обясни още, че са изчислявали броя на хората, които биха се ваксинирали без допълнителни комуникационни кампании. „Това са 1,8 млн. (това са около 30%). Сега ваксинирани са 1,4 млн., тоест моето очакване е, че зеленият сертификат ще доведе най-много до ваксинация на най-много още 400 000 човека”, обясни той.

Последните дни сме дръпнали с 3-4% и вече защита имат около 37%, или 2,7 млн. българи

Интересът към ваксините обаче е заради зеления сертификат. „Това обаче от своя страна следва един логистичен закон, че една такава крива в началото нараства бързо и след това спира да расте. След седмица-две вероятно ще намали този интерес”, смята проф. Витанов. Той допълни, че след това трябва да се измисли нещо друго, за да се продължи този интерес. „Според мен това, което може да се постигне най-много в това отношение, е да дойде някой супер способен екип да убеди още 40% и да станат 70% ваксинирани, останалите 30% под никакви условия не биха се ваксинирали доброволно”, заяви той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase