Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии, припомниха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

РНК ваксините обучават клетките в организма как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. Такива са ваксинте, произведени от "Пфайзер" и "Модерна".

Oще по темата

Аденовирусните ваксини доставят в организма ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. "spike" протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на производителите "АстраЗенека" и "Янсен", както и руската "Sputnik V", която към момента се разглежда от Eвропейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Антигенните ваксини използват антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такива са ваксините на "Novavax" и "Sanofi-GSK", които понастоящем се оценяват от EMA.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

съвременник

преди 2 години

Колкото е по проsт един човек,толкова е по уверен в себе си и в абсолютната си правота.Простоватият човек,винаги оплюва,осъжда и напада,всичко което е извън тесният му кръгозор и което не разбира!А днешните социални мрежи са идеално място за такива голобради индивиди.! Както казва великият Б.Шоу:,,Не съм достатъчно млад,за да знам всичко"......Такива неграмотни и неинформирани юнаци като az това няма да го разберат и проумеят!

40

До az

преди 2 години

Смяташ ли че в родилният дом и до една година са те ваксинирали с плацебо умнико невръстен,питай майка си ?? Боже ,невежеството е толкова самоуверено и глу.паво!!!

39

Койчо

преди 2 години

... всекА произвежда нещо си.... което ТРЯБВА да работи срещу НЕизолиран патоген...Мухахахаха... А за краварските биолаборатории почти навсякъде по света... оглушаваша тишина. Само при бандерите са вече около 15...И събират ДНК база с некВИ PCR "тестове"...

fallback