Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров се е изгубило много време преди да се вземат мерки срещу разпространението на коронавируса.

„Истината е, че още август започна тази криза, практически от май до август не се говореше за COVID”, коментира той пред БНТ.

Още по темата

„Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да си зададеш въпроса защо пък аз трябва да го правя“, каза д-р Маджаров по въпроса за неваксинираните медици у нас.

„Ние от БЛС категорично осъждаме това поведение“, подчерта той.

„Щом един след друг в телевизионните студия участват само лекари, вместо да се занимават с основната си работа, цялото общество е застрашено. Стигнахме дотам отново да виждаме мъже и жени, които чакат в таксита и линейки, дишат тежко и не могат да бъдат прегледни и приети в болница. Това е за четвърти път“, обясни д-р Маджаров.

Той призна, че все по-често се случва хора да се обръщат към БЛС за намиране на място в болница.

„Много пъти казах, че няма как една система, организирана за мирно време, да може да посрещне огромна вълна от болни с една и съща диагноза. Няма как да бъде спокойно и лесно“, заяви д-р Маджаров.
Относно командироването на лекари и сестри от малки към големи болници заради недостига на кадри, той коментира, че тази идея е била използвана още в началото на епидемията и не е нова. „Надявам се дотам да не се стигне, защото това са трудни взаимоотношения“, смята д-р Маджаров.

По въпроса за въвеждането на зелен сертификат за служителите в болниците, той заяви: Какво трябваше да се случи, за да разберат колегите по болниците, че това ще е изискване и у нас? Цяла Европа го въведе, цяло лято и сега изведнъж - министър Кацаров го въвел внезапно, ами не е внезапно. Беше ясно, че ще преминем към зелен сертификат“.

„Използваме зеления сертификат не само за здраве - в момента, в който стана ясно, че ще се използва и за работното място, в заведения за обществено хранене или забавления, ясно е, че този документ е с голяма значимост, практически е равен на лична карта - показваш зелен сертификат, за да се качиш на самолет“, обясни още д-р Маджаров.

Относно разкритието, че личен лекар в София е издавал фалшиви сертификати, Маджаров категорично заяви, че за това могат да се отнемат лекарски права.

„Само че, докато тече разследването, по закон това не може да стане. Ако колегата бъде доказан и осъден, разбира се, че ще му бъдат отнети правата“, каза той.

Председателят на БЛС коментира и темата защо съсловни организации искат оставката на шефа на НЗОК Петко Салчев.

По думите на Маджаров, на фона на това, което преживяваме, една институция прикривайки се зад димната завеса на коронавируса и останалите проблеми, се опитва да не извърши прозрачното преразпределяне на средства.

„Към 30 септември трябва да получим разходите на НЗОК и да ги сравним с бюджета, отпуснат от НС за здравноосигурените граждани и виждаме, че там са останали средства в отделните направления за последните 3 месеца в такова количество, че няма да бъдат изхарчени и трябва да се измисли методика, да се съгласува и да се подпише“, обясни д-р Маджаров.

Според него, това ръководство на НЗОК е най-компроментираното.

Коментари Напиши коментар

131

ааа

преди 1 месец

Абе господа доФтори,кризата в здравеопазването я има още от 2000-та г.когато измислиха докторите да станат търговци,дотогава що годе нещата изглеждаха сравнително добре.От 2 години имаме ковид и сега то е било виновно за хаоса и кризата в болниците......Когато търсиш и намираш причина за импотентността на здравеопазването,нещата само се/ще се отлагат във времето и ще излизата други "ковиди" и пак няма да си кажем,че НЕ КОВИДА е причина за кризата....

130

Лекар казваш

преди 1 месец

До Анонимен 122 Като се замисля щом си хируг антивакър, едвали може да се очаква много.

129

Лекар казваш

преди 1 месец

До Анонимен 122 Щом си лекар можеш да анализираш данни и да потърсиш как се развива заболеваемста там където са ваксинирани 80% и където са 20%. Може би тоя учебник трябва да се пренапиша.