БЛС съобщи, че личните лекари нямат право да изписват безплатни лекарства за пациенти с COVID-19. Изписването на безплатни лекарства може да влезе в сила едва след разговори между БЛС и НЗОК. 
 
"Някой някъде е решавал на едно бюро, пък този, който ще го изпълнява, си няма представа. Той просто технически след време да сложи един подпис все едно нищо не е било. Беше заявено, че от петък влиза в сила това решение на надзора. След като няма подписана методика, как ще влезе от петък? Ние някакви фигуранти ли сме там? Дадохме си нашите забележки", каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Нещата не са толкова прости. Това е една пиар акция, че даваме лекарства на Ковид болните. Това идва от провала на ковид зоните и Ковид кабинетите, където първоначално беше обявено, че там ще става въпросното изписване. Те ще бъдат 150, според мен трябва да бъдат 1500, за да поемат всички пациенти. Трябва да бъдат хомогенно разпределени из цяла България. Има цели зони, където такива кабинети въобще не са открити", заяви Брънзалов. 
 
"Аз нямам идея как тези хора си мислят, че това ще стане. Аз няма да изпиша само защото мога терапията назначена от някакъв друг колега без аз да съм видял пациента. Аз мога да не съм съгласен с тази терапия", подчерта той. 
 
Зам.-председателят на БЛС подчерта, че няма никаква диалогичност в момента между Надзорния съвет на НЗОК и лекарите. По думите му има неяснота в разпределянето на средствата от страна на Касата. 
 
"Медиците на 70% са ваксинирани и 20% са преболедували. Нека да говорим за тях. Те дадоха правилния пример на обществото. Ако цялото общество даде такива статистически показатели, ние няма да имаме проблем с пандемията. За лекарите, които са против ваксинацията, се говори много повече отколкото за нормалните лекари, които казват, че трябва да бъдем ваксинирани. Аз съм ваксинирал стотици хора. Има усложнения, които са абсолютно поносими, но хората са здрави", обърна внимание д-р Брънзалов. 
 
Д-р Брънзалов коментира и темата за тестването на учениците. 
 
"Извънредната ситуация изисква извънредни действия. Когато децата са здрави отиват на училище. Местата на децата са в училищата - това е социална среда, не само да си учат уроците. Но когато има опасност по някакъв начин трябва да се приложат мерки тези деца да бъдат тествани. Ако се окаже евентуално, че дете е носител на Ковид-19, да се вземат мерки, а не да се прибере вкъщи и да се целува с баба и дядо, които не са ваксинирани", поясни той. 
 
"Намираме се в извънредна ситуация. Ние вършим много повече от нормалното в момента. Повече от година и половина. На ръба сме. Трябва да ни се помогне и от останалата част от обществото", категоричен бе д-р Брънзалов.
 
"Има ръст на ваксинираните. Хората действително виждат, че трябва да се съобразяват", изтъкна той. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase