Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Четвъртата COVID вълна достигна пика на предишната. Това коментира пред bTV проф. Мира Кожухарова, консултант на здравния министър. Тя прогнозира, че ще има и следваща вълна и беше категорична, че въведените мерки за ограничаване на вируса не са закъснели.

Още по темата

„По време на тази вълна трябва да ограничим контактите си. Не правете неща, които не са ви необходими в момента. Всички дейности, които са свързани с малко лукс, ги отложете за след две – три седмици и се ваксинирайте, защото ще има и следваща вълна“, посъветва проф. Кожухарова.

„Това, което е различно от другите вълни, е че по време на тази, възрастта от 0 до 19 години е достигнала най-голяма височина. „Делта“ вариантът в много по-голяма степен заразява децата и младите хора“, подчерта  тя.

За щадящите тестове за децата експертът коментира, че те няма да са задължителни и ако родителите не са съгласни, децата им могат да си останат вкъщи, докато трае епидемичната вълна.

„Не става дума за бъркане в носа и гърлото, а за изследване на слюнка“, обясни тя за тестовете.

„Детето плюе в една непромокаема торбичка, а възрастните имат ангажимент да извършат пробата, която е специфична само към определен антиген. Тези тестове са високо надеждни, но не са достоверни на нивото на PCR“, уточни тя.

По думите й тези тестове не са стресиращи за децата, но те важат 48 часа и затова трябва да се правят два пъти седмично.

„Това заболяване трудно се лекува, при възрастните с хронични заболявания въобще не се лекува. Битката я губят хората с напреднала възраст с хронични заболявания“, коментира проф. Кожухарова за високата смъртност от заболяването у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase