Снимка: БГНЕС
fallback

Безплатните тестове за коронавирус се оказаха не съвсем такива. В Пловдив са получени 17 300. В една от лабораториите обаче за  антигенен тест се плаща по 20 лева. За такъв със сертификат и QR код струва между 35 и 40 лева, а без код – 10 лева, предава Нова телевизия.

„Очаквахме тестовете да са са безплатни, а те не са“, споделиха хората, които чакат да бъдат изследвани.

Те допълват,, че им трябват за работа, шофьорски курсове и пътуване.

Според д-р Валентина Костуркова, управител на ДКЦ II се заплаща вземането, пробонабирането, валидирането и експортирането към системата.

Oще по темата
"5 лв. е унифицирането в системата на общинското здравеопазване, 5 лв. е за хора с положтелен антигенен тест и 10 лв. за диагностика. Сертификатът излиза с QR код, валиден в целия Европейски съюз", обясни тя.

По думите й определено "Янсен" е предпочитаната ваксина, следва я "Пфайзер", с която са се имунизирали 1/3 от хората.

На този фон в Кюстендил има само една сертифицирана лаборатория, на която са раздадени 400 теста.
Директорът на РЗИ д-р Златко Величков споделя, че скоро ще има и още сертифицирани лаборатории в града, а в Дупница също се очаква това да се случи.

"Не би трябвало цената на антигенните тестове да надвишава 10 лв. Ваксинацията бележи ръст откакто е въведен зелен сертификат, тъй като гражданите предпочитат да се ваксинират, пред това да плащат за тест на всеки 48 часа", обясни д-р Величков.

Относно новите мерки, той заяви, че са направени 146 проверки, съставен е 1 административен акт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 2 години

ЕЙ ПРОГРСАМИСТА АНОИМНИ КЪДЕ БАЧКАШ ТИ БЕ Я СИ КАЖИ ДА ПИТАМЕ КОЛЕГИТЕТИ ЗА ТЕБ?ИЗЛАГАШ ЦВЛАТА ГИЛДИЯ

18

Анонимен

преди 2 години

Пандемия ,ментата ваксини ,сертификати ,е нужно всичко да бъде безплатно за всички хора ,или лекари и мед сестри не желаете да се ваксинират ,и км правят безплатен тест за да влезат на работа ,защо бря докторя не искате ваксините а рекламирате и тръбите че ние трябва да се ваксинираме

17

Анонимен

преди 2 години

Въобще с/у какво са тези тестове като съдържанието на ваксините е някакво сборно и има всичко друго но не някаква част от тоз сочен вирус Ковид19 както е по подразбиране за ваксина и вируса посочен,които трябва да съответстват на някаква определена точност с условията на съжествуването необходимост и достатъчност за образуването,а понеже други вируси са вложени и откъде толкоз набрани,че допълнителни тъкани и материи от съединения по спецификации възпроизвеждащи специфичното на сочения Ковид19.

fallback