Снимка: Facebook
fallback

Макар и непопулярни въведените COVID мерки са най-добрият вариант за справяне със създалата се ситуация, без да се стига до налагане на нов локдаун. Това заявява в своя позиция, публикувана във Facebook, премиерът Стефан Янев.

"Отново искам да подчертая, че тези мерки не целят да направят ваксинацията задължителна за населението. Дълбоко вярвам в свободния избор на всеки един от нас да взима решения за собственото си здраве", категоричен е премиерът.

"Вярвам обаче, че и всеки, респективно, трябва да може да носи и отговорност за тези решения. В този контекст и сертификатите важат както за ваксинирани, така и за преболедували граждани и за такива, които имат негативен тест. Отново акцентирам, че мерките категорично са временни и ще бъдат отменени в момента, в който ситуацията се нормализира“, уверява Стефан Янев.

Oще по темата

По думите му служебното правителство е осъзнавало, че ще понесе критики заради "непопулярните действия", предвиждащи въвеждането на т.нар. „зелен сертификат“.

За служебния министър-председател и колегите му "гарантирането на политическото оцеляване и перспектива не могат да бъдат основания" да се постави под риск живота и здравето на българските граждани.

"Разбирайки добре общественото недоволство и осъзнавайки, че ще понесем критики, особено в разгара на политическа кампания, предложихме временни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Подчертавам отново, че сме наясно с политическите последици от тези непопулярни действия, но аз, както, уверен съм, и моите колеги, споделяме позицията, че гарантирането на политическото ни оцеляване и перспектива не могат да бъдат основания да поставим под риск живота и здравето на българските граждани, нито можем да си позволим да дестабилизираме нашата здравна система. В ситуация на тежки кризи не очаквайте от мен да се поддам на популизъм, пренебрегвайки най-висшата ценност – човешкият живот, и поставяйки под риск жизнеността на социално-икономическата ни система", пише премиерът.

В позицията си Янев изтъква, че паралелно с пандемията, служебният кабинет трябва да се справя с кризата с цените на тока и организирането на изборите 2 в 1.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

239

Анонимен

преди 2 години

Аз гласувах за Румен Радев. Заблудил съм се бил, че е мъж на място. Луна е повече на място от него, затова т.г. ще гласувам за нея. Радев е еднакъв с ББ - само лъжи, популизъм, празни приказки, нищо в полза на народа. Какво значи, например, че мерките не целяли задължителните ваксинации г-н Янев ? Защото много приятели ми се оплакаха, че няма да могат да хранят семействата си ако не се ваксинират, към което са твърдо ПРОТИВ. Ще си платите за това, което правите.

238

Аватар

преди 2 години

Това служебно правителство са оказа, с президента заедно, по предателско и от предното, на Борисов, дори.

237

обективен

преди 2 години

Всичко заприлича на периода 1933-1945 г.

fallback