Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тенденцията за последните 10 дни е била на ден да се поставят между 6000 и 8000 ваксини, докато през последните 2 дни има значителен ръст - 13 500 дози са поставени в сряда, а над 28 000 вчера, като 12 600 от тях са от еднодозовата ваксина. Това обясни по БНТ Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарства.

Още по темата

"Пфайзер" остава най-предпочитаната ваксина, обясни Кирилов.

Следващата седмица се очаква допълнителна доставка от още 170 000 дози от еднодозовата ваксина на "Янсен".

Хората трябва да бъдат спокойни, че има достатъчно ваксини. Над 2 милиона са наличните в страната. Доставките са редовни, но все пак биват адаптирани спрямо интересите в страната. Не очаквам да се стигне до ситуация с недостиг на ваксини, категоричен е Кирилов.

Когато имаме рязко покачване на интереса, може да се стигне до забавяне в рамките на един ден или няколко часа, но е създадена организация да не се стига до това. В РЗИ-тата до момента има достатъчно ваксини, категоричен е Кирилов.

По въпроса с изтичащия срок на годност на ваксините, той обясни, че има решение на Европейската агенция по лекарства за промяна в срока на годност на ваксината на "Пфайзер" от 6 на 9 месеца, което е валидно както за всички бъдещи партиди, така и за тези, произведени след юни 2021 г.

Към момента в страната няма партиди с изтичащ срок на годност преди края на годината, уточни Кирилов.

За ваксината на "Янсен" срокът на годност при съхранение -20 градуса е 2 години, допълни той.

На въпроса дали има достатъчно противогрипни ваксини в аптечната мрежа, той обясни, че 230 000 дози от безплатните ваксини вече се разпределят при общопрактикуващите лекари.

Тази година бяха осигурени по-голям брой ваксини спрямо предходната, допълни Кирилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase