Снимка: БГНЕС
fallback

Случаят е личен, но в подобно положение са хиляди българи. Преболедували са COVID-19, но никой не го признава, няма ги в регистри, не могат да си извадят "зелен сертификат".

Да спазваш здравните мерки, но да си без права

Може ли да спазваш здравните разпоредби и всъщност да останеш без права? От четвъртък в полунощ влизат новите мерки, при които, ако нямаш "зелен сертификат", може да си обикаляш аптеки, супермаркети и банки. Защото на другите места трябва да предоставиш сертификат. Дори и футболните фенове паднаха "под ножа", независимо, че се играе на открито. Има и друг вариант - харчиш заплатата за тестове през два-три дни и "живееш". В моето семейство всички сме в това положение.

Как държавата ни вкара в капан?

В края на март тази година дъщеря ми се разболя от коронавирус. Установиха го в изнесен пункт пред 18 поликлиника, с антигенен тест. След като излезе положителен - записаха я в РЗИ, обади ни се и полиция, за да запишат кои сме карантинирани. Нали знаете - не излизате от вкъщи, оставят ви храна пред вратата. С надеждата всичко да свърши след 10 дни. Само че малко преди "свободата" се зарази и съпругата ми. Карантината си продължи, а когато пак с надежда очаквахме повторната "свобода" - се заразих и аз. Изкарахме над един месец вкъщи - под карантина, заразени, лекувани по телефона от личния лекар. Симптоми имахме, но тестове нямаме, понеже спазвахме карантината. Както изискваха здравните мерки, наложени от държавата. И сега същата тази държава ни наказва.

Имаме антитела, но явно за властите тези антитела са от някой друг вирус. Защото хем сме преболедували, хем няма как да го докажеш. Независимо какво сочат всичките ти кръвни изследвания, включително и специфични такива, които показват наличието на вируса. Защото не си записан някъде, защото си спазвал разпоредбите на тези, които ни управляват. От утре съм аут от социалния живот или пък може би трябва да си търся сертификат "на черно"? Защото при наличните антитела нито един лекар не ме е посъветвал да си поставя ваксина.

Важно да уточня - имам всички ваксини, но явно нямам най-важната - тази, която да ми позволи сертификат. Може би съм антиваксър, защото вече и за това сме разделени. И двете страни крещят, мнение трудно можеш да изразиш, независимо колко си чел и на какви проучвания си създаваш позиция "За" и "Против".

Казусът с антигенните тестове

Сигурно си спомняте края на 2020 година. Хиляди хора се тестваха с антигенни тестове във фургоните пред болниците и медицинските центрове. Но нямаше разработена система, според която при позитивен тест на даден човек да бъде незабавно карантиниран или да бъде задължен да даде проба и за PCR. С което официално да бъде вписан в статистиката, а и да не разнася вируса.

И тогавашният здравен министър проф. Костадин Ангелов заяви, че пациентите, които имат такъв тест, ще отговарят на всички изисквания като PCR за 14-дневна карантина, а контактните им лица - за 10 дни.

Признаването на антигенните тестове за диагностика трябваше да даде пълната картина на заболеваемостта от коронавирус у нас. И да се взимат адекватни мерки за ограничаването му. Някой да е разбрал каква е картината? Май и мерките за ограничаването му са също толкова адекватни.

Е, в средата на 2021 г. стана ясно, че и всички, които са били заразени, но установени чрез антигенен тест, също остават "с пръст в уста" по отношение на сертификатите. Освен тези, които са били в болници.

Вече няколко месеца държавата игнорира хиляди хора. Не иска да ги чуе. Хора, които са преболедували без да се тестват или пък направили грешката да го направят с антигенни тестове. Със сигурност са няколко десетки хиляди, но никой не знае колко. А и няма желание да се разбере.

Тук-там някой лекар изказва мнение, че антителата трябва да са ясен показател, че си преболедувал вируса. Кацаров обаче си го каза - антителата не доказват нищо. Важни са тестовете. Които също не са 100% достоверни, но някой някъде го е приел за аксиома.

Хора с антитела, но без сертификат. Защото са повярвали на държавата. А какво е оправданието?

Ами така е в ЕС. Само че в ЕС тестваха масово с PCR-и не са приравнявали антигенните тестове. И ако си контактен на заразен с COVID-19, развиеш симптоми - лекарите те регистрират и прилагат лечение срещу коронавируса, а не срещу грип. Дори и по телефона.

У нас се оказва сложно - не си в списъка на РЗИ, оставаш без сертификат. И единствения начин е да се ваксинираш, независимо дали лекарите го препоръчват. Или както споменах по-горе - да търсиш "на черно". Или да се надяваш на политиците да те забележат... Което си е кауза пердута, независимо в какво ще ни убеждават в следващите 20 дни.

Всъщност май е най-добре да си потърсиш правата в съда срещу тази заповед за новите мерки, държавата ни е "богата", защо пък да не плаща обезщетения?

Отделен е въпросът дали с изискването за "Зелен сертификат", и то в рамките на 48 часа, не ни се нарушават свободата и неприкосновеността на личността, гарантирани в Конституцията. Но това е дискусия, която не сме готови да водим, защото у нас всичко е черно и бяло, Левски и ЦСКА, а сега ваксъри и антиваксъри...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

160

Анонимен

преди 2 години

БОГ Е ЛЮБОВ ! КЪДЕТО Е БОГ НЯМА БОЛЕСТИ И ВИРУСИ! ЩОМ СИ БОЛЕН ЧАСТИЦИТЕ НА ТЯЛОТО ВИ ТРЕПТЯТ ДИСХОРМОНИЧНО! НЕ ЖИВЕЕТЕ В БОЖЕСТВЕНОТО ЦАРСТВО НА ЛЮБОВ ВЯРА ЧИСТОТО И МИЛОСЪРДИЕ! 99 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА НЕ ЖИВЕЕ В БОГ! НЯМА ХБАВИ МИСЛИ ДУМИ И ПОСТЪПКИ ! Е! ПИТАМ АЗ КАК ДА СТЕ ЗДРАВИ И КАРМАТА ВИ ОТ ПРЕДИШНЕ ЖИВОТИ! ТРЪГНЕТЕ ПО ПЪТЯ НА ХРИСТОС! ПРИЕМАТ ЕДИН ВИРУС ИЗМИСЛЕН А НЕ ПРИЕМАТ БОГ!

159

Аз

преди 2 години

Аз съм в същата ситуация, разболях се от жена ми докато бяхме в карантина. 1 месец бях с температура и сега официално не съм бил болен. Пих 3 вида антибиотици имам 30 пъти над нормата антитела и само по телевизора докторите ме съветват да се ваксинирам. Лекуващите ми 5 лекаря, защото имах усложнения сърдечни, неврологични и гастрологични ми казаха: Ти си решаваш, но ние те съветваме да не се ваксинираш - изчакай 6 месеца и пак тест. Това направих - още повече антитела имам сега.

158

Ристу

преди 2 години

Като не се е ваксинирал, какво се оплаква?! Какво ни занимавате с проблемите на антиваксърите, нас, нормалните хора?!

fallback