Снимка: Pixabay
fallback

Един на всеки шест пациента в интензивните COVID отделения във Великобритание е бременна жена. Тази тревожна тенденция - нарастващ брой на бъдещите майки, които се заразяват с вируса и са хоспитализирани, се наблюдава не само на Острова, но и в САЩ и Канада.

Двадесет от 118-те пациенти с COVID, които са получили допълнителна телесна мембранна оксигенация (Ecmo) между юли и септември, са бъдещи майки, съобщава NHS England. От тях 19 не са били ваксинирани, а 1 е била само с една доза.

За да избегнат усложнения и фатален край, специалистите призовават бъдещите майки да се имунизират срещу COVID-19.

"Бременните жени са много уязвими. Вероятността да се нуждаят от интензивна грижа е голяма. Рискът от преждевременно раждане и мъртвородено бебе е два-три пъти по-голям", каза консултант акушер-гинекологът в град Хартфордшир Жасмин Леонс, цитиран от a Bulgaria ON AIR.

Тревожни сигнали идват и отвъд Океана. В Канада броят на заразените расте, докато лекари настояват за спешна информационна кампания, която да разсее съмненията около безопасността на ваксините при бременност. Татяна е сред неваксинираните жени, които попадат в интензивното отделение на болницата в Албърта.

"Планът беше да се ваксинирам след като родя. Трябваше да го направя много по-рано", коментира Татяна Райдаут.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

vlady

преди 2 години

Всякакви ваксинации по време на бременност са крайно рискови и не е редно да се правят.

10

Бай Пешо

преди 2 години

Та нали самите пфайзер в началото казаха за тяхната ваксина че цените не трябва да забременяват няколко месеца след ваксиниране. Сега обаче продажните лекари взеха друго да говорят. Само на мен ли ми се струва, или вече лекарите продаващи ваксини, вече взеха да ги дават на всеки за щяло и нещяло, все едно ти продават семки. Сори, ама това вече е търгашество, а не здравеопазване.

9

Бай Пешо

преди 2 години

А ваксините разрешени ли са за бременни? Върху колко бременни са изпитани, колко от тях са оцелели, и са се заразили с вируса, и ваксината им е помогнала да оздравеят? Едни такива неща питам, защото всичко друго за мен си е едно законно детеубийство.

fallback