Снимка: Pixabay

Според данни на NHS един на всеки шест тежко болни пациенти с COVID е бременна жена, която не се е ваксинирала. Повишаването на броя бременни жени, които влизат в интензивното отделение, се наблюдава по цял свят, а експертите са обезпокоение от броя на бъдещите майки, които не са имунизирани.

Четири жени разказват пред The Guarfian за това как са решили да се ваксинират срещу COVID-19 по време на бременността си, като някои преодоляват първоначалното колебание на фона на объркващи медицински съвети.

"Резервирах час за първата си доза, след като прочетох за броя на бременните в болница"

35-годишната Джени Лапин е маркетинг мениджър в Рединг. Тя си записва час за първа доза в понеделник, след като прочита новината, че един на всеки шест от най-тежко болните пациенти, бременна жена. "Първоначално не исках да получа ваксината по време на бременността си поради липсата на налична информация, когато забременях за първи път. Чувствах се и уплашена, защото насоките се променяха, но никой никога не обясни защо", казва Лапин, която е бременна в 25 седмица. "Притеснявах се от неизвестни дългосрочни ефекти."

По време на първоначалната среща с акушерката си, когато е бременна едва в осмата седмица, Лапин не се чувства насърчена да получи ваксината. "Трябваше аз да повдигна темата, тя така и не ме попита за ваксина. След това ми каза, че това е много личен избор и всичко зависи от индивидуалните обстоятелства. Не ме насърчи особено да се имунизирам. Не си тръгнах от този преглед с мисълта: "Трябва наистина да се ваксинирам", споделя Лапин.

Последваща среща с нейния акушерски екип преди три седмици я кара да помисли по-сериозно за ваксинацията. "Те ми казаха: "Определено трябва да мислите за рисковете от това да не се имунизирате", казва Лапин и добавя, че е чела "колкото се може повече информация, базирана на доказателства ", около рисковете. "Тогава като видях статията в понеделник сутринта за честотата на хоспитализациите в момента - това беше последното нещо, от което се нуждаех, за да ме избута през ръба и да кажа, че рискът да не се ваксинирам е по-голям от неизвестните рискове."

"Забавих получаването на втората доза и се заразих с COVID-19"

Хая е 33-годишна директорка на компания в Лондон. Тя приема първата си доза преди да забременее и има желание да получи втората си доза от ваксината на Pfizer възможно най-скоро, но е била обезкуражена от някои здравни служители. "Дори когато насоките се промениха през август и имаше много заглавия, насърчаващи бременните жени да получат ваксината възможно най-скоро, акушерките ми все още бяха много предпазливи и не особено ентусиазирани от това", казва тя.

"Казаха, че трябва да изчакам след първия триместър, въпреки че исках да получа втората доза получа възможно най-скоро - в 11-та седмици. Беше разочароващо и объркващо да прочетеш нещо на уебсайта на NHS и след това някои служители на NHS да кажат нещо различно."

В крайна сметка Хая чака с нежелание да приключи първия триместър, за да се ваксинира. "Изчаках, защото това изглеждаше като неясен въпрос сред различните здравни експерти, с които говорих . Ала  това се оказа не достатъчно скоро, за да ми попречи да се разболея от COVID", споделя Хая, която се зарази с коронавирус, докато е бременна в 13 седмица. "За щастие, симптомите бяха леки, може би защото имах една доза, но по-скоро не бих искала въобще да се бях заразявала."

Хая, която получава втората си доза в 18-ата седмица, смята, че е щяла да бъде обезкуражена от отношението на медицинския персонал, ако нямала такова огромно желание да се ваксинира. "Дори когато отидох да получа втората си доза, те казаха: "О, ти си бременна, обмисляла ли си решението, говорила ли си с целия си медицински екип?" Това не съвпада с нещата, които виждам в медиите за правителството, което ви насърчава да се ваксинирате. Лице в лице, не съм виждал никой, който да окуражава бременни жени. "

"Бременността е наистина страшен период"

Поли Гуч е бизнес анализатор в Норич. 27-годишната жена приема първата си доза от ваксината Moderna в началото на септември, когато е в 14-ата седмица от бременността. Тя не е сигурна по въпроса и не са й предложени насоки от здравния персонал дали да се имунизира. Гледането на видеоклипове на TikTok от други бременни я направили още по-несигурна, тъй като някои имали антиваксърска риторика.

"Голяма част от информацията е просто от заблудени хора, не пламенни антиваксъри“, казва Гуч, която е бременна в 21 седмица. "Тъй като бременността така или иначе е страшно време и тъй като ви казват, че всичко е изключително опасно, от яденето на меко сирене до къпането над определена температура, съобщенията онлайн изглеждат така: "Ако не сте сигурни в нещо, просто не го правете."

Гуч казва, че отговорите на видеоклипове, които тя гледа в TikTok, са особено обезкуражаващи. "Прочетох коментари под някои клипове за бременност, в които хората казват наистина ужасни неща, като: "Ако бебето ви умре, защото сте се ваксинирали, заслужавате си го."

Въпреки това, като се има предвид треската, която е преживяла, когато се е заразила с COVID-19 преди бременността, и риска, който може да носи за бебето й, тя решава да приеме първата доза. "В крайна сметка нито аз, нито бебето ми ще се справим добре, ако се окажа на вентилатор заради COVID."

Гуч чака да получи втората си доза. "Акушерката ми е говорила само веднъж за това и само за да ме попита дали съм се имунизирала или не. Но лекарят в центъра за ваксини беше наистина добър - преди да ме имунизира, той ми каза: "Мисля, че правиш правилния избор", което беше хубаво.

"Не съм виждала никаква негативна информация относно ваксинирането по време на бременност"

35-годишната Катриона, която работи в авиацията в Абърдийншър, трябваше да получи втората си доза точно след като забременее през юни. Тя реши да я отложи до втория си триместър, тъй като не можа да намери достатъчно съвети относно имунизацията по време на ранна бременност.

Но когато вижда нарастващите ежедневни случаи в Шотландия и съобщенията за неваксинирани бременни жени, които са били хоспитализирани с COVID, тя променя решението си. "Стигнах до 10 седмици и излязоха нови новини за това колко неваксинирани бременни жени са приети в болница заради вируса", ​​споделя Катриона. "Всичко това ме изплаши и започнах да мисля: ваксината може да бъде риск, но, от друга страна, ако се разболея от вируса, може също да изложа себе си и бебето си на риск. В този момент реших да получа ваксината на 11 седмица от бременността."

Семейството и съпругът й я насърчават да получи дозата, но решението на Катриона е трудно. "В това време, в което живеем, каквото и решение да вземете, зависи изцяло от вас. Беше ми много трудно да направя този избор и почувствах вина, след като получих ваксината, защото си помислих: "Току-що може и да съм изложила бебето си на опасност". И знам, че това може да звучи смешно за хората, които са поддръжници на ваксината, и аз съм на нейна страна  - но по време на бременност не съм толкова сигурна."

Тя все повече чувства, че е взела правилното решение. "Не съм виждала никаква негативна информация относно ваксинирането по време на бременност, така че с течение на бременността - въпреки че не мисля, че някога ще бъда напълно сигурна - мисля, че съм постъпила правилно, особено когато виждате статистика за хоспитализирани бременни жени ".

Коментари Напиши коментар

79

Анонимен

преди 2 седмици

Товарищи комунисти, пардон фашисти, пардон ваксъри... Вся власт Советом, пардон ваксином...

78

Анонимен

преди 2 седмици

Ваксини разработени за 6 месеца доказано нямат дългосрочни ефекти. На такава простотия само празно глав ваксър може да вярва. на това англичаните му казват нонсенс, но ваксърите са прилежно вярващи в плоската земя.

77

Коприва

преди 2 седмици

За бременни и доста билки са забранени, билки, познати от хилядолетия. Тук ни излизат със съмнителен експеримент и го рекламират. Знае се въпреки цензурата, че абортите зачестяват вследствие на тая "ваксинация" и акушерите са постъпили коректно като не са насърчили въпросните дами да се ваксинират. Пък тия дами като ги е страх от една кашлица къде са тръгнали да раждат - бабите ни често са умирали по време на раждане и пак са се раждали деца. За майчинство е достойна жена, способна да се жертва