Снимка: БГНЕС
fallback

Наднорменото тегло е доказан рисков фактор за много болести на съвременния човек. Затлъстяването е пряко свързано с атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт. Това са сред най-важните причина за смърт в света.

Все по-често в данните за починали пациенти с COVID-19 има такива със затлъстяване, предава Bulgaria ON AIR.

Доказано е, че затлъстяването има неблагоприятни ефекти върху имунитета, което е основната причина за повишен риск от инфекции и тежко протичане на такива. Влияе върху белодробната функция по много начини, които са свързани с механични и възпалителни фактори. Затова хората със затлъстяване е по-вероятно да страдат от респираторни симптоми и прогресираща дихателна недостатъчност в по-висока степен, информират от Националния център по обществено здраве и анализи.

Натрупаните доказателства показват, че сред пациентите, които развиват тежък Ковид-19, процентът на тези със затлъстяване е по-висок. Липсва обаче точна информация относно глобалното разпространение на затлъстяването при лица с COVID-19.

Наднорменото тегло и затлъстяването са рискови фактори за инвазивна механична вентилация, а затлъстяването е рисков фактор за хоспитализация и смърт, особено сред възрастни под 65 г.

През последната година редица мета-анализи показват, че пациентите със затлъстяване имат значително повишен риск от инфекция с COVID-19, по-чести хоспитализации, по-голяма нужда от механична вентилация, по-често биват приемани в интензивни отделения и има по-висока смъртност спрямо пациенти с нормално тегло.

Затова и хората със затлъстяване се сред рисковите групи, за които е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Баче Кике

преди 2 години

Спокойно с новата година ще има и ново аз, при вида на цените на всяка стока и услуга ще се принудим да сме с преса за лятото

32

Анонимен

преди 2 години

Ба й *** ю, ако не е дебел, не е як, така че, ай да си гледате работата :)

31

Анонимен

преди 2 години

До До 28 36 Нищо не написахте по въпроса за високата смъртност в България. При средна за света 2 %, в България е 5 %. И това беше, преди да измислят "великите" ваксини. Някой да направи анализ от тези, дето ги величаете? Да погледнем реалността, преди да т.р.олите какво би станало, ако аз давах съвети на хората. Между другото, в други страни се намериха лекари, които лекуваха пациентите си.

fallback