Снимка: БГНЕС

Наднорменото тегло е доказан рисков фактор за много болести на съвременния човек. Затлъстяването е пряко свързано с атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт. Това са сред най-важните причина за смърт в света.

Все по-често в данните за починали пациенти с COVID-19 има такива със затлъстяване, предава Bulgaria ON AIR.

Доказано е, че затлъстяването има неблагоприятни ефекти върху имунитета, което е основната причина за повишен риск от инфекции и тежко протичане на такива. Влияе върху белодробната функция по много начини, които са свързани с механични и възпалителни фактори. Затова хората със затлъстяване е по-вероятно да страдат от респираторни симптоми и прогресираща дихателна недостатъчност в по-висока степен, информират от Националния център по обществено здраве и анализи.

Натрупаните доказателства показват, че сред пациентите, които развиват тежък Ковид-19, процентът на тези със затлъстяване е по-висок. Липсва обаче точна информация относно глобалното разпространение на затлъстяването при лица с COVID-19.

Наднорменото тегло и затлъстяването са рискови фактори за инвазивна механична вентилация, а затлъстяването е рисков фактор за хоспитализация и смърт, особено сред възрастни под 65 г.

През последната година редица мета-анализи показват, че пациентите със затлъстяване имат значително повишен риск от инфекция с COVID-19, по-чести хоспитализации, по-голяма нужда от механична вентилация, по-често биват приемани в интензивни отделения и има по-висока смъртност спрямо пациенти с нормално тегло.

Затова и хората със затлъстяване се сред рисковите групи, за които е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase