Снимка: архив, БГНЕС

Словения - най-богатата балканска държава, известна с красивата си природа, става в последно време сцена на протести. Най-големите демонстрации от едно десетилетие в на пръв поглед най-спокойната бивша югославска република, наричана от някои Швейцария на Балканите, са израз на недоволството от строгите мерки срещу разпространението на новия коронавирус в комбинация с вътрешнополитически борби, пише Николай Станоев, БТА.

През юни коалиционното правителство, оглавявано от премиера консерватор Янез Янша, отмени извънредното положение, въведено заради коронавируса осем месеца по-рано. С разпространението на новия вариант Делта през втората половина на лятото обаче епидемичната обстановка в Словения, където досега са потвърдени общо повече от 301 000 случая на коронавирус и са починали над 4600 души при население от 2,1 милиона души, започна да се влошава и властите отново затегнаха мерките.

Още по темата

Правителството задължи държавните служители да се ваксинират и въведе изискване за представяне на COVID сертификат (удостоверяващ ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за новия коронавирус, причиняващ инфекциозното заболяване) за влизане в магазините и други обекти. Това предизвика масово недоволство, довело до протести.

Основните причини за започналите демонстрации са две.

Първо, подобно на други източноевропейски страни ваксинационната кампания в Словения върви с по-бавни темпове, отколкото в западната част от континента, а скептицизмът е по-голям. По данни на властите е напълно ваксинирано малко под половината от двумилионното население на страната - по-нисък процент от много други държави от Европейския съюз. Според проучване на Евробарометър Словения е една от четирите държави от ЕС, чиито жители са най-незаинтересовани от ваксинацията. Близо една четвърт от словенците са казали, че никога няма да се ваксинират.

Високият дял на неваксинираните в съчетание със строгите мерки логично доведе до напрежение в словенското общество. Една част от словенците недоволстват, че COVID сертификатът е дискриминационен.

Тина, продавачка в книжарница в центъра на Любляна, строго следи дали всеки посетител наистина има документа. Тя отказва да коментира темата, като казва само, че коронавирусът е опасен и че правилата трябва да се спазват.

В други магазини в словенската столица продавачите не са така стриктни. Един от тях, представил се като Игор, определя рестрикциите като прекомерни.

"Хората наистина са уморени. Омръзна ни", казва лаконично сервитьорът Матей.

Втората причина за протестите е политическата опозиция срещу премиера консерватор. Един от героите от войната за независимост на Словения от тогавашна Югославия преди три десетилетия, сега Янез Янша е полемична фигура, като някои го обвиняват, че е авторитарен и нарушава демократичните норми.

Словенският премиер, близък до унгарския си колега Виктор Орбан, консерватор суверенист, е обект на критики и в Европейския парламент.

Водеща роля в антиправителствените протести, които на няколко пъти събраха хиляди души в Любляна през последните седмици, играе дясната партия "Ресни.ца" ("Истина"). Тя отрича да използва общественото недоволство от мерките срещу коронавируса за политически цели - броени месеци преди следващите редовни парламентарни избори.

Лидерът на "Ресни.ца" Зоран Стеванович, общински съветник в град Кран, на около 20 километра северозападно от Любляна, се закани да съди държавата, че е бил задържан незаконно. От партията му казаха, че повече няма да организират протести, за да не застрашат свободата на Стеванович.

Словенският министър на вътрешните работи Алеш Хойс отхвърли обвиненията на "Ресни.ца", че полицията е употребила прекомерна сила и е действала по политическа поръчка при разпръскването на протеста в центъра на Любляна във вторник вечерта.

Тогава силите на реда използваха водно оръдие и сълзотворен газ, за да разгонят демонстрантите, докато лидерите от ЕС се бяха събрали недалеч на среща в Бърдо при Краню. Пострадаха няколко души.

"Броят на ранените полицейски служители е три пъти по-голям от този на ранените демонстранти, което ясно показва кой е използвал прекомерна сила", каза словенският вътрешен министър.

Следващите парламентарни избори в Словения трябва да бъдат произведени не по-късно от 5 юни 2022 г. С наближаването на изборите и края на словенското ротационно председателство на Съвета на ЕС през втората половина на тази година, вътрешнополитическото напрежение вероятно ще се засили. А идващата зима не вещае подобряване на епидемичната обстановка и смекчаване на мерките, което на свой ред надали ще допринесе за успокояване на политическата ситуация.

Магазините в Любляна са затворили рано заради рестрикциите и центърът на словенската столица изглежда пуст. Полицейски хеликоптер кръжи вечерта над града и следи да няма струпвания на хора в нарушение на противоепидемичните мерки - нещо, което не прави обстановката особено приветлива.

Заведенията обаче работят, а посетителите, макар и не много в дъждовната вечер, не изглеждат притеснени.

"И това ще отмине", казва Аленка, която е седнала да изпие по бира с приятеля си Петер. Той също е оптимист, че пандемията един ден ще е зад гърба ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase