С
fallback

Няма опасност от пълно затваряне на страната заради надигащия се вторичен пик на настоящата вълна от коронавируса, прогнозира математикът на закрития НОЩ проф. Николай Витанов в социалната мрежа Facebook.
"Tотален локдаун за цялата страна на 15-ти октомври не се очаква. Има влошаване, но то си е в рамките на развитието на вторичния пик на вълната", пише той.

Oще по темата

Според него големият брой заразени по време на първичния пик на вълната ще смекчи удара върху здравната система този път.

Едно разсъждение, затова защо няма да има апокалипсис на 15-ти октомври. Базовото репродуктивно число днес е 1.145, обяснява специалистът. До 15-ти октомври има 10 дни. Знаете, че за апокалипсис трябва 2 седмици базовото репродуктивно число да е над 1.3. Виждате, че това няма как да стане до 15-ти октомври, нещо повече - първичният пик и оздравяващите (които се заразиха по време на първичния пик)  не позволяват на базовото репродуктивно число да  се вдигне до 1.3. Така, че, не очаквам апокалипсис нито през тази, нито през следващата седмица.
Постепенно влошаване на ситуацията - да, апокалипсис - не", посочва проф. Витанов.

Според картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването, през следващите три дни областите Габрово, Перник, Монтана и Сливен ще навлязат в последното ниво 4 по брой на забелелите на 100 000 души население. Кърджали се очаква да излезе от зелената зона и да отиде на ниво 2 - в жълтата.
София-град и Пловдив се очаква да навлязат в зоната на дифузно разпространение на заразата. Тоест, очаква се висока заболеваемост в тези 2 области в следващите 2 седмици, прогнозира още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

124

V като Ваксинация

преди 2 години

За всички държавни служители, медицински кадри, ресторантьори, банкери, военни, полицаи, учители, студенти и ученици над 12 години. Отказалите ваксина без уважителни причини да се лишават от 3 граждански права - правото на труд, правото на образование и правото на глас.

123

Анонимен

преди 2 години

не знам дали очаква апокалипсис другаря Витанов , но да очаква скоро някой да го потърси между веждите ...

122

Анонимен

преди 2 години

Hема вече вярващи във фалшивата пандемия. Всеки, който не се крие в мазето от лани го знае.

fallback