Снимка: БГНЕС

В сряда шведската Агенция за обществено здраве препоръча временно да се спре употребата на ваксината Moderna срещу COVID-19 сред младите пълнолетни хора заради опасения за редки странични ефекти върху сърцето, съобщи АФП.

АОЗ заяви, че първоначално спирането трябва да бъде в сила до 1 декември, като обясни, че е получила доказателства за повишен риск от странични ефекти като възпаление на сърдечния мускул (миокардит) и възпаление на перикарда (перикардит).

"Агенцията за обществено здраве реши да спре употребата на ваксината Spikevax на Moderna, за всички родени през 1991 г. и след това, по предпазни причини", се казва в изявлението на агенцията, като се добавя, че вместо това тези групи трябва да получат ваксината на Pfizer/BioNTech.

Според агенцията рискът изглежда особено свързан с втората доза от ваксината на Moderna и е по-разпространен сред младите мъже и момчета, и то в седмиците непосредствено след втората инжекция.

Симптомите обикновено преминават от само себе си, но това трябва да бъде придружено от оценка на лекар, допълва агензцията.

"Тези, които са ваксинирани наскоро, с първата или втората доза от ваксината на Moderna, не трябва да се притесняват, защото рискът е много малък, но е добре да знаят за кои симптоми трябва да внимават", каза в изявление епидемиологът Андерс Тегнел.

Около 81 000 души в тази възрастова група вече са получили първата ваксина в Швеция, но няма да им бъде предложена втора, съобщи агенцията, като добави, че "в момента се водят дискусии за най-доброто решение за тази група".

През юли Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) разреши спешната употреба на ваксината Covid-19 на Moderna за тийнейджъри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase