Учени от университета Вандербилд в Съединените щати откриха ефективно антитяло срещу множество варианти на коронавируса. Част от екипа е и българинът д-р Ивелин Георгиев.

Технологията, която учените разработват, помага за откриването на антитела, които могат да неутрализират както Covid-19, така и други вирусни инфекции. Те смятат, че така коронавирусът ще бъде по-малко вероятно да мутира, предаде Bulgaria ON AIR.

"Тази технология е много вълнуваща по няколко причини. Основната е, че можем да търсим антитела по много ефективен начин. Да кажем, в случая с коронавирус други технологии, които се ползват за откриване на моноклонни антитела, могат да ползват 1 или 2 варианта на вируса. С нашата технология можем на практика да сложим колкото искаме варианти. Затова много по-ефективно можем да намираме антитела, които да са ефективни срещу различните варианти", обясни д-р Георгиев.

Все още се обсъжда под каква форма ще се приемат новооткритите моноклонални антитела.

"Възможно е в близко бъдеще да бъде и като таблетка. Моноклонни антитела се ползват в много различни индикации, това също не е нова технология. Просто трябва да се намери правилното антитяло", посочи д-р Георгиев. Той прогнозира, че ще са необходими поне още 2-3 години за създаването на лекарство срещу коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase