Снимка: БГНЕС

Всеки ден статистиката у нас отчита сериозен брой на починали вследствие на коронавируса.

"Данните за смъртността у нас са обезкопокоителни. Има над 70 починали на ден. Вече трябва да сме уверени, че това е смъртоносно заболяване. Това  трябва да покаже, че задължително трябва да се ваксинират всички, които все още се колебаят", заяви пред bTV проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

България продължава да е с най-нисък процент на ваксинационно покритие, въпреки тези резултати. Според Петрова, именно това е и причината за високата смъртност от вируса.

Още по темата

Проф. Петрова даде пример с Израел, където тя е в пъти по-ниска. Тя посъветва преболедувалите да се имунизират след 6-8 месеца заради новите варианти на вируса. Според нея, защитата от ваксината може да дава сигурност повече от година и половина.

Проф. Пенка Петрова коментира и въпроса с т.нар. българска ваксина и обясни, че няма как да има такъв готов препарат, след като никоя фирма не се ангажира с изпитания.

Тя коментира думите на проф. Андрей Чорбанов, че българският продукт ще бъде представен на 5 октомври. Според нея има разработка на препарат, но не и ваксина.

"Проф. Чорбанов, може би, защото е политик, недовърши изречението си. Той ще представи ваксината на световен конгрес по ваксинология. На този форум ще представи своята идея и докъде са стигнали в момента. Разработването на ваксината върви по план - завършва проектът с институт "Пастьор", добре върви и работата и с Фонд "Научни изследвания". Като научни резултати са постигнати доста неща, но флакон с ваксина не можем да представим. Има прототип, даже два, но не са тествани на хора, все още вървят експерименти с мишки".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase