Снимка: БГНЕС

България е на дъното на класацията за поставяне на ваксина срещу коронавируса, но вече се мисли и за поставяне на трета доза.

Според имунологът акад. Богдан Петрунов, за да стане това е необходимо да не се бърза и да мине известно време като това е поне 10 месеца от поставянето на втората доза.

Още по темата

"След проведен пълен курс на имунизация ние имаме имунитет не по-малко от 10-12 месеца. Т.е. една година, приблизително десет месеца най-малко след втората доза на имунизация ние имаме приличен имунитет и не е необходимо да се бърза", уточни специалистът пред БНТ.

Акад. Петрунов е категоричен, че ваксината няма 100 % ефективност.

С възрастта над 65 години болните от злокачествени заболявания, трансплантираните, имат значително по-нисък имунитет и трябва да си поставят третата доза, но здравите могат да изчакат до 1 година, препоръча ученият.

По думите му страдащите от сърдечни, белодробни, бъбречни и чернодробни заболявания трябва да са с приоритет при поставяне на третата доза.

"Вероятно това ще бъде бъдещето на борбата ни с коронавируса. Вероятно всяка година, или през две години, в зависимост от имунитета, който ще се развие, ние ще бъдем принудени да правим усилваща инжекция, или ще правим пълен курс на имунизация".

Горещо препоръчвам на всички да си направят и противогрипната имунизация, каза още акад. Петрунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase