Снимка: Bulgaria ON AIR

Въпреки че здравните власти препоръчаха поставянето на трета доза, все още няма яснота как и къде ще бъде поставяна тя. Вече обаче има запитвания за трета игла по имунизационните пунктове.

"Има запитвания, да, но ние проверихме вече. Все още не ни е настроена програмата и ще видим откога ще започнем да работим евентуално с трета доза", д-р Даниела Добрева

Не липсват и хора, които обмислят допълнителна доза.

"За съжаление, Делта варианта на коронавирус засяга всички, включително и децата. Имам хоспитализирано дете от моята листа, което е на 30 дни кърмаче. Има също и по-големи деца хоспитализирани, което означава, че там трябва също сериозно отношение", смята д-р Айдън Джиниев.

"За децата аз съм твърд привърженик, че децата трябва да се имунизират. Децата над 12 години обезателно трябва да се имунизират. Децата не само носят зараза, те могат и да я предават, а и възрастните могат да предават заразата на децата", посочи имунологът акад. Богдан Петрунов.

Въпреки опасността от Делта варианта, личните лекари не наблюдават засилен интерес към имунизацията на деца.

И здравният, и просветният министър обещават присъствено обучение на децата до края на година. Преминаване към дистанционно обучение ще има само локално.

"Изключения сме предвидили за най-малките, от 1-4 клас сме казали максимално в училище, само в краен случай ги извеждаме и другите изключения са 12 и 7 клас, защото на тях им предстоят изпити", посочи проф. Николай Денков.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева по Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

24

Коко

преди 1 месец

Тия ваксини май ще ги бият на всеки 6 месеца или в по-добрия вариант преди всяка зима.

23

Страх

преди 1 месец

Страх .. ей това липсва тук. По света хората гледат TV, гризат ноктите си и очакват правителството да ги спаси. Ние тук си знаем, че медиите лъжат, правителството са крадливи *** и не ни пука. Съответно - по-малко страх и по-малко панически ваксъри. Пък както се каза "само 6% от ваксинираните умират от ковид в мъки. останалите са ок"

22

епидемиолог

преди 1 месец

до 22- Дори преди доброволна ваксинация трябва задължително и безплатно да се прави тест дали желаещия или този когото са принудили да се ваксинира, е преминал през вируса и има изграден вече с пъти по-добър имунитет от ваксините. Ваксинирането на такъв човек е углавно престъплени по медицинските стандарти. Защото никой още не знае как mRNA ваксините ще препрограмират имунитета на такива хора. А целта им е просто да ги набодат, за да влязат в графата непротестиращи.