Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Има дефицит на някои антибиотици, лекуващи COVID-19. С неправилния избор на лекарство удължаваме заболяването и се реализират редица усложнения, напоследък все повече се говори за пост-ковид. С лекарствата може да се помогне, може и да се навреди, предупреди проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз, пред БНТ.
 
Относно безплатните COVID лекарства тя коментира, че е важно как се отпускат и допълни, че това са лекарствата, които през миналата година започнаха да изчезват.

"Има много въпросителни, които ще разберем с практиката, ако някое лекарство го няма и не може да се снабди, пациентът трябва да обикаля, процесът трябва да бъде изпипан. Българският лекарски съюз трябва да вземе отношение. Пациентите трябва да имат отговорно поведение, относно свръхупотреба, наблюдава се явлението морален хазарт", добави проф. Асена Сербезова.

По думите ѝ дигитализацията ще улесни даването на консултации и отпускането на лекарствени продукти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 2 години

На когото се е наложило болнично лечение от мои познати все са умрели?Не знам защо така, но който се лекува в къщи е жив,който влезе в болница го няма сред живите?Ще кажат, те в болницата са тежки случаи.Защо са станали тежки ,как да лекувани до постъпване в болницата и какво се случва в болниците питам и отговор не искам.Всеки интелигентен човек ще се сети.Господ нави, не забравя.Всичко вижда и всекиму своето.

18

Анонимен

преди 2 години

А защо не пише ,че има недостиг на ваксини? Те нито предпазват, нито лекуват, нито осигуряват по- леко прекарване.Аз и мой познат го прекарахме и се лекувахме с антибиотици.Щом го преболедувахме, и дробовете ми не да като дантела значи по-добре е да се лекуваш в къщи тогава оцеляваш.Влезеш ли в обица те пакетират в чувал и те снабдяват с апартамент метър на два.

17

Анонимен

преди 2 години

Заглавието е : "Имало дефицит на някои антибиотици, лекуващи COVID-19". В него ясно се казва, че лекуват вирус с антибиотик! Сами си правете изводи....

fallback