Снимка: Pixabay
fallback

В Гърция ще поставят трета доза от ваксината срещу коронавируса на възрасните и болните хора. Главният секретар, отговарящ за ваксините, Мариос Темистоклеус заяви, че тя няма да е задължителна. Платформата за записване ще бъде отворена на 30 септември.

Според президента на Националния комитет по ваксинация Мария Теодориду бустерната доза ще бъде приложена шест до осем месеца след втората.

„Ваксините са ефективни за предотвратяване на сериозни заболявания, хоспитализация и смърт“, каза тя, докато здравните власти се надпреварват с времето, за да увеличат процента на ваксинираните до 70% в опит да изградят по-широк имунитет срещу вируса, пише „Фокус“.

„Антителата като индикатор за имунния отговор намаляват с течение на времето, пет до шест месеца след ваксинацията“, каза тя, подчертавайки, че това съображение, съчетано с появата на варианта „Делта“, представлява „риск за редица индивиди“.

Рисковите групи, отбеляза тя, са тези, които не са разработили антитела, когато са били ваксинирани за първи път (имуносупресирани индивиди, трансплантирани) и следователно бустерната доза има характера на допълнителна доза.

Oще по темата
Втората група лица в риск са тези, за които фактори като възраст и други (придружаващи заболявания) водят до намаляване на антителата, докато третата група се състои от хора, които са най -изложени на вируса.

„Националният комитет даде първо положително мнение за имунокомпрометираните“, каза тя, като отбеляза, че по -възрастните хора в отделенията за грижи и хората на възраст над 60 години са следващите на ред. Тя също така подчерта, че „повишеният риск при хора над 60 години се отразява в епидемиологичните данни“. По-конкретно, „процентното разпределение на възрастта на пациентите на възраст 60-79 години в специални легла за интензивно отделение достигна съответно 59,02% и 48% при починалите.“

„На тази възраст виждаме значителна тежест“, каза тя и добави: „Групата над 60 години отговаря на критериите, че се нуждае от подсилване с трета доза.“

Що се отнася до възможността за прилагане на бустерна доза на общото население, тя твърди, че преди вземането на решения се очакват данните от съответните проучвания.

56,7% от населението в южната ни съседка е напълно ваксинирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Мартин

преди 2 години

По принцип няма как да стане същото.. впрочем има.. да изкарат народа и да ги измете, които и да са. За да не се стига до ексцесии лично ще гласувам за някого, който се противопоставя на медицинския фашизъм Възраждане или Мангъров. Кирил Петков и ДБ барабар с ГЕРБ веднага биха натиснали по Радански, но и Херо Мустафа няма да ги спаси от народната любов. Тук не е нито Гърция нито меките китки от Европа.

17

анонимен

преди 2 години

СЕГА НАУЧИХ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ПРОВИНЦИЯ НА ГЪРЦИЯ. ЗАЩО НЕ СЕ КАЗВА ОТКРИТО АМИ ВСЕ ЗАМИТАТ НЕЩО. БЪЛГАРИЯ ПРОВИНЦИЯ НА ГЪРЦИЯ. ПРОВИНЦИЯ БЪЛГАРИЯ.

16

Анонимен

преди 2 години

След някоя друга година ваксърите ще трябва да са на венозна ваксина, за да преживяват... Врътнат ли им кранчетата - масова мор.

fallback