Снимка: БГНЕС
"Можем да погледнем статистиката за "свръхсмъртност", можем да погледнем по данните на НСИ какво се е случило през този печален период в сравнение с пет години назад и ще видим, че тежестта на тази пандемия в България е много голяма."
 
Това коментира пред bTV председателят на Българското научно дружество по фармацията проф. Георги Момеков.
 
"Няма алтернатива на ваксинацията срещу коронавирус в момента, няма друга гледна точка, но за съжаление у нас се даде дума на нарцистични личности, които говорят без никаква научна подкрепа", сподели мнението си той.
 
"досега не е имало 100-процентово успешна ваксина, с много малки изключения, цащото винаги има някакъв малък процент хора, които не успяват да формират имунитет след ваксинацията", коментира Момеков.
Още по темата
 
Относно ваксинацията на деца фармацефтът отбеляза, че в момента се правят проучвания на съотношението полза-риск, тоъй като в тази възрастова група понякога се получават усложнения. 
 
"В момента има лъчи надежда, ЕМА преглежда документите на няколко медикамента срещу коронавируса. Това са моноклонални антитела", каза още проф. Момеков.
 
Фармацефтът изтъкна, че за лечение на COVID-19 у нас се използват много кортикостероиди, но отбеляза, че те не са за домашно лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase