Кадър: БНТ
fallback

Положителната новина, свързана с COVID пандемията, е за ваксинираните с две дози преди две седмици поне - те могат да бъдат в голяма степен спокойни. В момента в интензивните отделения почти няма позитивни пациенти, които са били ваксинирани. Това съобщи пред БНТ математикът д-р Лъчезар Томов - преподавател в Департамент “Информатика” на НБУ, в коментара си за хода на четвъртата вълна.

Той отбеляза, че ваксинираните в България са малко на брой, а средната възраст на имунизираните не е висока.

Oще по темата

“Ваксините намаляват риска 10 пъти, правят тази болест да е като грипа, с който сме свикнали. Така че с времето и ваксинацията, ако се цивилизоваме и стигнем до нормалното ниво на 80-90% ваксинирани, тогава ще имаме много малко хора в болница”, подчерта математикът.

По думите му 40% от всички заразени, дори и да са без симптоми, развиват сериозни органни увреждания - сериозен спад на бъбречната функция и на когнитивните функции, проблеми със сърдечната дейност.

"Ситуацията  е много комплексна. Има отговорност и миналото, и сегашното правителство, и цялата политическа класа. Единствено Борисов се ваксинира публично, никой друг, всички си мълчат", добави математикът.

"В БЛС защо има хора, които говорят лъжи. И разправят, че влизат в инфекциозно отделение без маска. Това е за затвора", смята Томов.

"Никой не иска локдаун, но накрая просто ще се случи, защото болниците ще се запълнят, хората ще почнат да умират по стълбите. Няма как да знаем, ние не изпълняваме нищо. И просто без значение кой е на власт - накрая ще се наложи (локдаун, бел. ред.). И дори и ваксинираните ще трябва да си останат. Ние нямаме авторитети. Ние не сме божества и когато си отиде някой наш близък - тогава отиваме да се ваксинираме", каза още математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

223

Анонимен

преди 2 години

За бързите кредити какви хубави реклами има, пък за това важно нещо само антиреклами! Пфф

222

Анонимен

преди 2 години

Тези специалисти четат ли световните новини и научни изследвания за ваксинирани, които стигат до болница, та дори и до фатален изход, защото са с отстлабена имунна система и ваксината не е проработила за тях?

221

Анонимен

преди 2 години

Дреме ми на салама кой какви мерки налага! Един път се живее, един път се мре! Аз нямам девет живота като котките, но нямам намерение да умирам девет пъти! Няма да се набода, нямам планове и да умирам! Ще живея ако ще утре да е последния ден от живота ми!Така поне ще умра САМО ЕДИН ПЪТ! ЗАБЕЛЕЖКА: Вече има много ваксинирани около мен с тежки странични ефекти. Умрели не познавам, макар че подозирам една жена починала внезапно (естествено не обявиха че е вапцинирана)!

fallback