Снимка: БГНЕС

По решение на МЗ болните от коронавирус може да се лекуват безплатно у дома. Аптеките със сключен договор с НЗОК могат да отпускат безплатните лекарства за лечението им. "Лекарствата са за един терапевтичен курс и в една рецепта могат да бъдат изписани три лекарства.", уточни пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

В момента всички лекарства са налични в аптечната мрежа, има лек проблем с нискомолекулните хепарини, но това го има в целия свят, каза той.

Още по темата
Петров заяви, че в момента има ясна регламентация на COVID зоните, където пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус трябва да преминат, за да получат безплатните лекарства.

Зоните концентрират на едно място диагностика, лабораторни изследвания и предписване на лекарствата. Те ще освободят лекуващите лекари, за да не се смесват потоци при тях, за да може и те да продължат лечението на останалите болни, каза Петров и допълни, че болничният лист може да го вземе близък от личния лекар.

В момента има 46 регистрирани COVID зони, но се очаква в рамките на две седмици да станат 150.

Петров заяви, че най-леките случаи на COVID все още могат да се лекуват от джипитата дистанционно. Тези пациенти нямат симптоми и нямат нужда от лекарствата. Ако имат нужда от тях, те трябва да отидат в COVID зоната, където да направят допълнителна диагностика.

Петров уточни, че навсякъде, където има медицински центрове, които отговарят на изискванията могат да сключат договори. Те ще получат, освен финансирането за преглед, и по 15 000 за работа в неблагоприятни условия, могат да заявят апаратура за лечение на ковид за около 50 000 лв.

Има достатъчно стимули, за да започнат тези центрове за работят, каза Петров.

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 2 месеца

До АнонименСамо провери какво правят в Индия и Бангладеш, уж много по-бедни. Ивермектин е в китовете, които раздават. Ремдесевир е отречен от всички, не знам защо са пропилени парите за него.

47

Анонимен

преди 2 месеца

До Анонимен "Уж нявало лекарства срещу Ковид, а ние вече ги раздаваме безплатно в аптекител " - то и лечение нямаше, ама всеки ден казваха колко излекувани има. Спряха когато излязоха биопродуктите.

46

Анонимен

преди 2 месеца

До до 43 "На бедняк с 2000лв. заплата няма как да седнем да му обясняваме как работи една ваксина. Няма смисъл, карай там баничарката. " - слаби са ви опорките, слабииии