Снимка: БГНЕС

Пациентите с леки и средно тежки симптоми на COVID от днес ще получават безплатни лекарства за домашно лечение.

Освен възможност за безплатно лечение у дома пациентите могат също напълно безплатно да получат клиничен преглед, изследвания и рентгенови снимки. Услугата е достъпна и за здравно неосигурени пациенти.
За първи път Здравната каса ще поема домашното лечение на болните от COVID, съобщиха от МЗ..

Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център.

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

В списъка с безплатни лекарства са включени: Cefuroxime, Azithromycin, Levofloxacin, Enoxaparin, Nadroparin, Bromhexine, Budesonide, Inhalation powder, Dexamethasone, Clopidogrel.

Задължително условие е да са се прегледали в някоя от Ковид зоните.

Министерството на здравеопазването ще подпомогне ДКЦ и МЦ, където са разкрити COVID зони, с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия.

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 4 месеца

Стига сте се оповавали на това - някой да ви плаща.

17

Анонимен

преди 4 месеца

Когато виждаш във всичко само лошо и конспирации, ще ти се случва точно това. Разбирам, че след 12 години крадене и лъжа е трудно да се вярва, но все пак, нека стъпка по стъпка да започнем да се оправяме. Лекарствата както и храната са безбожно скъпи.Всичко без което не можем. Затова за момента това е добро решение. НЯМА ДА СЕ ВРЪЩАТ , УДЪРЖАТ ....ТЕЗИ ПАРИ.

16

Анонимен

преди 4 месеца

Преди да се оплюва нещо положително, трябва да се помисли, ако все още е останало нещо човешко в някои критикуващи всичко, което не е измислил Бойко, та помислете, че има хора, които не могат да си позволят около 300 лева на човек за ковид. Нека останем нормални хора и когато някой постъпва с нас като с човешки същества, да го приветстваме, дори и да не е от Герб!