fallback

Темата за коронавируса и ваксинацията продължава да разделя обществото. В дните около първия учебен ден се забелязва успокоение на темпа на нарастването на новите случаи, но специалистите очакват с тръгването на децата на училище бройката отново да скочи значително.

Oще по темата
"Че Ковид е лек грип и няма странични ефекти, ваксините са непроверени - това са ненаучни интерпретации. Мантра е, че ваксините за Ковид не са проверени и не са тествани. Напротив, те започват да се създават още през 2002 г. за SARS - братчето на Ковид. В периода 2019 г. завършва 5-годишният период на одобрение на ваксината. Имаме шанса да знам толкова много за ваксините, че трябва да се адаптира, леко да се коригира, имаме много дълго тестване", заяви за "България сутрин" д-р Аспарух Илиев, ръководител на инфекциозна лаборатория в Берн.

"Когато говорим за филтриране на информация, това е все пак вид цензура. Държавата трябва да оборва грешните стратегии. Никога не поставиха едно лице да казва - това е грешно, това е вярно. Пример - Ангела Меркел се показваше навсякъде и казваше кое е грешно и кое е правилно. Тези, които разпространяват грешна информация, ненаучна, БЛС трябва да се сезира. Морето от информация е проблем",  категоричен е медикът.

Той коментира пред Bulgaria ON AI
R и предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за задължителна ваксинация за социалните и здравните работници, като посочи, че доскоро е бил против, но с оглед на Делта варианта нещата се променят.

"Има един момент, в който дискусия може да се провежда, но в един момент държавата трябва да действа", подчерта д-р Илиев.

Той изрази и своите опасени, че мерките в училищата няма да се спазват. "Смятам, че и децата не трябва задължително да бъдат ваксинирани, но е препоръчително", посочи специалистът.

България е един негативен пример за страните от ЕС и ще бъдем сочени като такъв, отбеляза още експертът.

Според д-р Илиев ни чака тежка вълна и претоварване на здравната система.

"Имунитетът има своят сила, но има и своята ширина - ваксините са много по-широки като диапазон. Ще имаме пик на заболеваемостта, моята молба е да се следи броят на починалите. Ще има претоварване на здравната система", подчерта д-р Аспарух Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

антиваксър н.6172728

преди 2 години

Има два начина да го кажеш - Аспарух Илиев казва "коронавирус ваксините започват да се създават още през 2002г.", а далеч по-компетентни учени казват "от 2002г. се проваляме да създадем коронавирус ваксина".

48

23435

преди 2 години

Да,тествани са десетилетия,но във военните лаборатории на Пентагона.

47

Анонимен

преди 2 години

Децата не трябва да бъдат ваксинирани!!!

fallback