Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата ще поеме цената на лечението на пациенти с коронавирус, които са на домашно лечение, като лекарствата ще бъдат разделени в три групи. Освен това всички болни на домашно лечение с Covid ще получат и пулсов оксиметър, за да могат да мерят нивото на кислород в кръвта, обяви в предаването "Лице в лице" по bTV здравният министър Стойчо Кацаров.

По думите му всичко това ще стане факт от следващия четвъртък.

Лекарствата ще бъдат разделени на 3 групи - антибиотици, кортикостероиди и лекарства, които влияят на кръвосъсирването. По думите на Кацаров целта е да се разтоварят джипитата и да могат да обърнат внимание на пациентите си с хронични заболявания.

"Никога държавата не е поемала лечението на остри заболявания", подчерта Кацаров и  допълни, че по изключение зоните ще приемат и здравно неосигурени.

Служебният министър отбеляза, че е щял да изкара спокоен министерски мандат, ако "правителството на Борисов не беше оставило зловещо наследство в здравната система".

По думите му в първите три месеца страната е била оставена без ваксини заради грешната преценка кои ваксини да се договорят.

"Когато дойдоха ваксините с най-голямото количество, лично премиерът Борисов ги забрани и после ги разреши, а сега никой не иска да се ваксинира с ваксината на "АстраЗенека". 86% от починалите са хора над 60 г. Те бяха поставени в т.нар ваксинационен план в четвъртата група – всички европейски и не само европейски страни поставиха в първа група възрастните, защото те умират. Не беше проведена никаква информационна кампания“, обясни Стойчо Кацаров.

"Няма да повторя грешките на предишното правителство – с предизборни цели да слагам ограничения, да махам ограничения", категоричен бе здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase