Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Европейската агенция по лекарствата (EMA) посочи Синдрома на Гилен-Баре, рядко неврологично увреждане, като "много рядък" страничен ефект от ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca.

Oще по темата

Според EMA в света към 31 юли са съобщени 833 случая на неврологичния синдром, докато към 25 юли в световен мащаб са били приложени повече от 592 милиона дози от препарата срещу коронавируса на лабораторията на AstraZeneca.

Страничният ефект е вписан в категория "много рядка", тоест среща се при по-малко от 1 на 10 000 души, предава БГНЕС.

Синдромът на Гилен-Баре е заболяване, засягащо периферната нервна система. Съпроводено е с възходяща парализа, започваща от долните крайници, постепенно разпростираща се към тялото. Пациентите обикновено забелязват слабост в краката и изтръпване. В рамките на няколко часа до няколко дни се засягат лицевите и мускулите на горния крайник. Болестта може да доведе до животозастрашаващи усложнения при засягане на дихателните мускули или на вегетативната нервна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Анонимен

преди 2 години

В дом за възрастни хора в Оберхаузен Германия трима от обитателите е трябвало да бъдат реанимирани след поставяне на третата бустерна доза от ваксината. Единият от реанимираните е починал. Съобщение в Berliner Morgen Post от 08.09.21 19:12 часа.Ваксинирани са с Бионтех.

72

Анонимен

преди 2 години

За Спутник важи ли същото

71

Aнонимен

преди 2 години

Всяка листовка на лекарство има дата на последна редакция. При тия редакции се добавят странични ефекти. Това да не би означава, че аспиринът, чиято листовка е редактирана преди 1 година например, е още в етап на клинично изпитване? Не, не означава. Същото е и с ваксините. Да не говорим, че при толкова (милиарди!!!) поставени дози, всичко е що годе ясно. Какво незавършено клинично изпитване спрягате изобщо?!

fallback