Снимка: архив, БГНЕС
fallback

"Мерките са достатъчни, те са такива, каквито съответстват на ситуацията", заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред БНР.

По думите му при стриктно спазване на мерките това ще позволи кратко време, в което те да бъдат прилагани, ако не се спазват, може да се наложи да се въведат и по-строги.

Oще по темата

"Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да избегнем претоварването на лекари, сестри, санитари, които работят с Covid болни, за да не се стигне до грозните ситуации от миналата година, когато имаше умиращи болни пред входа на болниците, защото няма къде да бъдат приети. Това няма да го допуснем," каза Кацаров.

Д-р Кацаров заяви, че е притеснителна смъртността при заразените с коронавируса.

"Смъртността е пряко свързана с ваксинирането на възрастните хора. Затова ваксинацията на възрастните е мой приоритет, но преди това не беше така в началото на ваксинационната кампания - те бяха поставени в 4 група за ваксиниране", заяви той.

Той обвини бившият премиер Бойко Борисов, че еднолично е решил да спре ваксинацията с "АстраЗенека", след което я е разрешил, но в резултат на това сега няма желаещи да се имунизират с тази ваксина.

"Имаме договорени 4,5 млн. ваксини и никой не иска да се ваксинира с тях", каза Кацаров.

По думите на здравния министър държавата се е провалила с начина, по който е управлявала процеса на ваксиниране от самото начало.

"Това доведе до създаване на негативни нагласи спрямо ваксините, които сега е много трудно да бъдат преодолени. Липсата на достатъчно ваксинирани хора е разликата между нас и европейските страни. Затова при нас леталитетът е по-голям. Там има повече заразени хора, но по-малко починали, при нас е обратното - не чак толкова много заразени, но повече починали", обясни Кацаров.

Здравният министър подчерта, че мерките на министерството са свързани и със стимулиране на процеса на ваксиниране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

180

Демокрад

преди 2 години

До БиологПутин е виновен,нали???

179

S

преди 2 години

При нас по принцип си има голям брой починали и преди ковид, заради това, че здавнт система е зле и се краде здраво!

178

Анонимен

преди 2 години

Точно така е, другарю Кацаров. В Англия две-трети от починалите от ковид над 50 години са ваксинирани.

fallback