Снимка: БГНЕС

В редица страни предлагат ваксина срещу COVID на деца на възраст между 16 и 17 години и деца в риск от 12 до 15 години.

В Англия правителството е подложено на силен натиск, че не е разпоредило ваксинация на деца над 12 години навреме за завръщането им в училище. Държави в цяла Европа ваксинират тази възрастова група от известно време, за да се подготвят за учебната година на фона на разпространения вариант Делта.

Консултативният комитет на Великобритания по ваксинациите (JCVI) заяви обаче, че здравите деца на възраст от 12 до 15 години не трябва да получават ваксина срещу COVID-19.

JCVI твърди, че макар ползите от ваксинирането на здрави деца "да са незначително по-големи" от потенциални вреди, "маржът на ползата се счита за твърде малък, за да подкрепи универсалната ваксинация на здрави деца от 12 до 15 години в този момент".

На кои деца се предлага ваксината?

Във Великобритания на всички 16 и 17-годишни се предлага първа доза с намерението да се получи втора на по-късна дата.

Тези на възраст от 12 до 15 години имат право на две дози, ако са изложени на по-висок риск поради:

- Тежка неврологична недостатъчност (която може да включва церебрална парализа, аутизъм или епилепсия)
- Синдром на Даун
- Силно отслабена имунна система, включително някои деца с рак
- Дълбоки и многократни трудности в обучението

Още 200 000 деца в тази възрастова група, които имат хронични сърдечни, белодробни и чернодробни заболявания, също трябва да получат две дози, съобщи Съвместният комитет по ваксинация и имунизация (JCVI).

Деца на същата възраст, които живеят с хора с потисната имунна система, също могат да бъдат ваксинирани, за да се защитят членовете на семейството.

Ще бъдат ли всички деца във Великобритания ваксинирани?

JCVI препоръчва да се ваксинират деца на възраст 12-15 години само по здравословни причини. Понастоящем няма одобрена ваксина за употреба под 12-годишна възраст във Великобритания.

Каква ваксина ще получат децата?

В момента на децата под 18-годишна възраст се прилага ваксина Pfizer-BioNTech, въпреки че ваксината Moderna също е разрешена за употреба при деца във Великобритания.

Какво правят в другите държави?

Много държави вече са решили да ваксинират деца на възраст над 12 години, включително Канада и Бразилия.

ЕС одобри ваксината Pfizer за лица над 12 години през май, след като проучване установи сходен имунен отговор при деца на възраст от 12 до 15 години, както и при от 16 до 25-годинши. Установено е, че децата също изпитват същите често срещани странични ефекти, като главоболие.

- В ЕС страни като Франция, Холандия, Германия и Италия започнаха да ваксинират деца

- В САЩ препоръчват всички над 12 години да бъдат ваксинирани, като се позовават на рядко, но сериозно заболяване (синдром на възпалителна мултисистема), което може да възникне след заразяване с COVID-19.

- Китай има за цел до октомври да бъдат ваксинирани всички 12 до 17-годишни деца

- Правителството на Хонконг одобри ваксината Pfizer на възраст над 12 години, отчасти, за да им позволи да се "върнат към нормалния училищен живот най-скоро"

И Pfizer, и Moderna провеждат изпитания на своите ваксини върху деца на възраст от шест месеца.

Безопасна ли е ваксината за деца?

Нито едно лекарство не е напълно безопасно и всички са баланс между риск и полза. Но ваксината на Pfizer нямаше да бъде одобрена за употреба във Великобритания, ако не се считаше за безопасна, пише ВВС.

Наблюдават се изключително редки случаи на възпаление на сърдечния мускул (миокардит) и перикардит. Установено е, че това се случва по-често при по-младите мъже и след втора доза.

Европейската агенция по лекарствата - която одобрява ваксините за ЕС, съобщава, че е имало един до два случая на милион души, получили ваксината. Почти всички са се възстановили напълно.

Изследвания за въздействието на ваксините върху деца почти няма. Даденото разрешение в САЩ и Канада за ваксиниране на деца между 12 и 15 години с препарата на BioNTech/Pfizer се базира на проучване сред 2260 деца от тази възрастова група. А според самия производител на ваксината, тя е до 100 процента ефективна сред малолетните, т.е. ефектът при тях е още по-силен, отколкото сред пълнолетните.

Защо да се ваксинират децата, след като смъртността сред тях е ниска, а тежките форми на болестта са редки?

По данни на Американската академия по педиатрия, от началото на пандемията в САЩ общо 3,85 милиона деца са дали положителни тестове за Ковид-19. От тях между 0,1 и 1,9 процента са били хоспитализирани, а 0,3 на сто от заразените деца са починали, съобщава "Дойче Веле".

От германското Министерство на образованието посочват, че децата се заразяват също толкова често, колкото и възрастните, но се разболяват значително по-рядко от тях. Данните на Германското дружество по детски инфекциозни заболявания (до 16 май 2021) сочат, че от началото на пандемията в Германия и Австрия общо 1522-ма подрастващи са били лекувани в болница заради инфекция от Ковид-19. Пет процентна от тях (74 души) дори са преминали и през интензивни отделения. Почти половината от регистрираните инфекции при деца обаче засягат бебета - 46,7 на сто от тези 1522 случая са били кърмачета под 1 година.

В същото време 11 процента от момичетата и 16 процента от момчетата под 17 години в Германия страдат от хронични заболявания. При тези деца и младежи съществува повишен риск от тежко протичане на болестта, затова е много важно те също да имат възможност да се ваксинират, посочва д-р Гершлауер.

Колко деца са починали от Covid на Острова?

Почти всички деца и млади хора са с много нисък риск за смърт след коронавирус. Данните за Англия показват, че около 25 деца са починали от Covid през първите 12 месеца от пандемията. Повечето от тях също са имали тежки здравословни проблеми, включително сложни неврологични увреждания. Само шест не са имали придружаващи заболявания.

Как е в България?

Министерството на здравеопазването разреши от 3 юни т.г., децата над 12-годишна възраст да могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината на производителя Pfizer/BioNTech.

Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани срещу COVID-19, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase