Снимка: Bulgaria ON AIR

Броят на новозаразените в страната се увеличават, а днес здравното министерство публикува и какви са новите противоепидемични мерки.

Според служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, ако настоящите мерки не дадат добър резултат, те могат да се засилят и да се стигне до локдаун. Това заяви той в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

"Колкото по-добре ги спазваме, толкова по-кратки ще бъдат тези мерки. Ако не спазваме мерките и не сме отговорни, това може да доведе до задълбочаване на мерките. Поставили сме си като цел до 7-10 дни от влизането им в сила да направим оценка на ситуацията. Ако тя продължава да се влошава, нямаме колебание да приложим много по-строги мерки. Няма да оставим лекарите и сестрите да изнемогват", категоричен бе министър Кацаров.

По думите му мерките са взети на базата на епидемичния риск и са научно обосновани. А половината изпратени становища са били свързани с обезщетенията и компенсациите на засегнатите лица.

КОМПЕНСАЦИИ ЗА ЗАСЕГНАТИТЕ БИЗНЕСИ И СЛУЖИТЕЛИ

Още по темата


"Такива компенсации трябва да бъдат изплатени. Ако сме спрели работата на една дискотека, проблемът не е в това, че младите хора няма да може да се забавляват 2 седмици. В тези заведения има хора, които си изкарват прехраната. Те трябва да бъдат обезщетени напълно, правителството има готовност за такова нещо. Ще изпратя становищата до министрите на финансите и икономиката, за да бъдат обезщетени тези хора за това, че не могат да работят", увери д-р Кацаров.

Той очаква след актуализацията на бюджета да се намерят пари, за да бъдат компенсирани засегнатите от мерките хора.

"Нещата са в ръцете на двамата министри и Народното събрание", отбеляза здравният министър.

КАКВО ДОВЕДЕ ДО ВЪВЕЖДАНЕТО НА НОВИТЕ МЕРКИ

Броят на хоспитализираните и смъртните случаи са принудили здравните власти да предприемат мерки, за да намалят темпа, с който хората постъпват в интензивните отделения, стана ясно още от думите на Кацаров.

"Рискуваме да стигнем до трудности с хоспитализация и лечение. Тази грешка няма да се повтори. Малко повече от половината области са в червената зона, Търговище е в тъмночервената зона, другите са в оранжевата", посочи здравният министър.

"Ако бяхме използвали лятото да се ваксинираме, сега нямаше да се налага да правим никакви ограничения, дори броят на заразените да е голям. Ваксинираните може да се заразят. Ваксината не предпазва 100% от заразяване, но предпазва почти 100% от смърт и тежки случаи. Единични са тези случаи. Ако не се бяхме поддали на цялостната лоша организация на ваксинацията и на слуховете, сега нямаше да се налага да правим затваряния. Не е късно и сега да се ваксинираме", заяви д-р Кацаров.

Той за пореден път се обърна с апел към обществото: Ваксинирайте се! Това е най-сигурният начин да се предпазим от болестта и да няма такива мерки.

ВАКСИНИТЕ С ИЗТИЧАЩ СРОК НА ГОДНОСТ

"Стремим се да дарим на трети страни всичи ваксини с изтичащ срок на годност, които няма да бъдат оползтворени у нас", потвърди министър Кацаров. Никой не би си позволил да постави ваксина или лекарство с изтекъл срок на годност. Част от ваксините ще бъдат бракувани и унищожени, съобщи той.

КАЗУСЪТ С ASTRA ZENECA

"Нулев интерес има към ваксината на AstraZeneca, почти никой не иска да се ваксинира с нея. Тя беше неправилно набедена като лоша ваксина. Тя не отстъпва по нищо на останалите ваксини. Лично Борисов я забрани, после я пусна. Има огромен интерес към нея от други държави. Работим по възможността да бъде продадена или дарена", обясни д-р Кацаров.

Близо 20% са българите, които имат пълен имунитет с поставени две дози ваксина. 30% имат поставена една доза. Това са ниски нива на ваксинация, констатира здравният министър.

ФАЛШИВИТЕ СЕРТИФИКАТИ

"Не сме разследващ орган. Това не е само български проблем. Апелирах към прокуратурата да се заеме с тези въпроси. Подобно нещо не е лесно и за доказване. Искам да предупредя тези хора, че по процеса на ваксинация, който се следи, и по броя на заболелите ваксинирани може да се стигне до извод, че определени ваксинирани хора от даден лекар - прекалено голям процент са се разболяли повторно", коментира той.

БЕЗПЛАТНОТО ЛЕЧЕНИЕ


"Създадохме възможност за амбулаторно лечение на болни с COVID. Дадохме възможност на всички центрове да се регистрират като Ковид зони и да получат финансиране от НЗОК за прегледите и изследванията. От другата седмица ще заплаща и лекарства за домашно лечение. МЗ ще предостави на всички Ковид зони оборудване по техен избор до 50 хил. лева. Очакваме да бъдат разкрити 100-150 такива центрове. Предоставяме и по 30-40 оксиметри, които да дадат на своите пациенти да ги ползват у дома, след което да ги върнат", разясни здравният министър.

ПАРИТЕ ЗА МЕДИЦИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ

"Имаше протести на медиците от Спешна помощ, които бяха породени от неясноти в текстовете на новата методика. Промяната е с цел справедливост - да получат парите тези, които наистина работят, а не един куп други. Изясниха се всички неща, получават си средствата в Спешна помощ. Методиката в болниците също беше променена. Тя се подписва от НЗОК и БЛС, които продължават да водят разговори. Всички средства са преведени", заяви д-р Кацаров.

Той отклони въпроса дали би останал здравен министър в бъдещия кабинет.

Коментари Напиши коментар

186

Ай Сиктир

преди 2 месеца

Отивате в канала.

185

До върбан

преди 2 месеца

Вариант 3: Ръсят от небето здраве! Хахах. Тези шматки е парламата са за трепа.не!

184

ВЪРБАН БРЯСТОВ

преди 2 месеца

Погледнете Полша, Чехия, Словакия, Унгария във worldometers.info/coronavirus. О чудо! Там са забравили за ковидиотщината. В съседните Германия, Австрия, Сърбия има вълна, както и при нас. Как е възможно това ? Вариант 1. Това е политически вирус. Пълни фантасмагории. Вариант 2. Не са му издали виза на вируса, там където го няма. Всеки има глава, да си я ползва.