Снимка: БГНЕС

Общ преглед

"Няма място за паника в момента, няма място за разпространение на страхове. Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни", заяви на извънреден брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

"Ниският процент на ваксинация в страната ни принуждава да наложим тези мерки, за да ограничим последиците за цялото население", добави той.

Кацаров обясни, че преди да се вземе решението за новите мерки, са проведени множество дискусии и са получени близо 40 становища с оценка на предложенията на доц. Ангел Кунчев.

"Освен заболеваемостта на 14-дневна база се проследява и процента на положителните проби на седмична база, на броя на хората, които са хоспитализирани и в интензивно отделение. От съществено значение е и варианта на коронавируса, който се разпространява у нас. И не на последно място - процентът на хората с пълен ваксинационен курс. Оценката на риска се прави на комплекс от 20 показатели, които през последните месеци показват, че е необходимо взимаве на мерки", обясни проф. Мира Кожухарова.

По думите на проф. Ива Христова от Националния център за заразни и паразинти болести, има пълна доминация на варианта "Делта" в страната - между 98% - 99% от пробите, а 1% са заразени с "Алфа" варианта.  В България няма други варианти на коронавируса.

"Училищата ще започнат присъствено,това е нашето становище към днешна дата. Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните, говоря за учители и родители, не се ваксинираме. Не можем да изключим възможността при неблагоприятно развитие на ситуацията, да се излезе в грипна ваканция", каза още Кацаров.

Ето какви са новите мерки, които ще влязат в сила от 7 септември:

Заповедта с пълния брой мерки ще бъде подписана от здравния министър д-р Стойчо Кацаров до края на деня и ще бъде публикувана на сайта на Министерство на здравеопазването.

"Прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията. Обръщаме се към всички сънародници с молба да спазват тези мерки. От това зависи колко дълго ще бъдат прилагани те. Заповедта ще влезе в сила от понеделник и ще е за срок от 2 месеца. Тя може да бъде отменена по-рано, ако епидемиологичната ситуация позволи това. Ние няма да допуснем претоварване на здравната система и няма да се поколебаем да наложим и най-тежките мерки", уточни Кацаров.

Здравният министър отново призова всички да се ваксинират срещу коронавирусната инфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар