Снимка: БГНЕС
COVID отделенията в "червените зони" са пълни с пациенти. В Бургас вече е разкрито и детско COVID отделение. В областта за последното денонощие 222 са новите случаи на заразени. 
 
"Състоянието на петте деца, които се лекуват в единствения за областта детски COVID сектор е стабилно. Те се лекуват по определените алгоритми. Детският сектор е съставен от четири легла, а капацитетът е запълнен", каза пред Нова тв д-р Светослав Тодоров от УМБАЛ - Бургас.
 
Той изтъкна, че не могат да се открият съществени разлики в начина, по който протича болестта при децата и възрастните. 
 
"Характерното за COVID инфекцията са дихателните проблеми и развиващите се пневмонии. Разликите настъпват в това, че възрастните са с придружаващи заболявания и съответно коронавирусът протича по-тежко", добави още д-р Тодоров.
 
"При всяко дете всичко е индивидуално", каза още той.
Още по темата
 
Д-р Тодоров допълни, че към момента има разкрити 50 легла за лечение на пациенти в не толкова тежко състояние, а тези в реанимация са 12.
 
"По последната заповед имаме необходимостта да разкрием 100 легла за терапевтично лечение на болните в неусложнено състояние. Това е предизвикателство за нас. Ние чакаме отговор кое отделение да се трансформира и кои специалисти да бъдат командировани там", добави той.
 
Медикът обясни, че към този момент всички хоспитализирани са от областта, а не са туристи. 
 
"През триажния център за денонощието са преминали 40 души с активна COVID инфекция. 10 от тях са хоспитализирани. Останалите са насочени за домашно лечение или изпратени в други болници", уточни д-р Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase