Снимка: БГНЕС
fallback
"Делта вариантът удря всичко наред, даже и бебета. Този щам издържа и на високи температури, защото тръгна от Индия, където е горещо". 
 
Това каза в ефира на Нова тв математикът проф. Николай Витанов.
 
"Неблагоприятният сценарий на пандемията се реализира. Забелязахме нещо много интересно. София-град, който трябва да е най-тежко засегнат, изведнъж започна да излиза от „червената зона” и да се връща в „жълтата” през лятото. Това означава, че има случаи, които се губят, защото болните не се регистрират. Хората не търсят медицинска помощ и се опитват да се лекуват сами вкъщи", каза още професорът. 
 
Според неговата прогноза COVID смъртността ще остане висока поне до края на септември.
 
Математикът каза още, че Северозападна България все още не е толкова засегната, но прогнозира, че до седмица нещата ще се променят.
Oще по темата
 
Проф. Витанов изтъкна и факта, че в момента 10 души заразяват повече от 13.
 
Областите в страната със слабо дифузно разпространение в момента са Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Разград, Хасково, Търговище и Ямбол.
 
"Преди очаквахме пикът да бъде в средата на септември. В момента обаче хората със симптоми не се регистрират и затова може да се получи вторичен пик, който да е по-сериозен. Има вариант и двата пика да се слеят в един по-голям", заяви Витанов.
 
Той допълни, че вероятно няма да достигнем 40-45% положителни проби на ден, защото лабораториите в момента разполагат с по-голям капацитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

349

Анонимен

преди 2 години

Не бих отишъл при дърводелец да ми поправя зъбите.Не вярвам на съмнителните прогнози на съмнителен професор, които не са математически, а псевдомедицински.

348

Помислете

преди 2 години

За да успеят да скрият заразата означава само и единствено, че се кара леко и не оставя последствия. Като всеки летен вирус и хилядите настинки, сполетявали хората през хилядолетията. Къде отидоха настинките?! Като малки поточета се вляха в огромната река Ковид. И трамвай да те блъсне, Ковид ще да е било. Ставате жалки и смешни в отчаяните си напиняния да накарата хората да се ваксинират. ***, мизерници!

347

Анонимен

преди 2 години

А защо лъжете хората да се ваксинират??

fallback