Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Макар и в много страни да има добро ниво на ваксинация, продължават да растат случаите на новозаразени, които влизат в болница. Оказва се, че ваксините  срещу COVID-19 са загубили част от ефективността си за предотвратяване на хоспитализации. Това показват данни от САЩ Центровете за контрол и превенция на заболяванията, пише  Daily Mail.

Още по темата

Ефективността на ваксините при предотвратяване на хоспитализации е спаднала до 75%, от високите 95%, които бяха обявени, когато препаратите за първи път станаха достъпни в края на 2020 г.

Досегашните ваксини все още са 95% ефективни за предотвратяване на сериозно боледуване на COVID-19, но нови данни показват, че вече много нарастват шансовете напълно ваксиниран човек да се разболее от вируса и да го прекара тежко, предава БГНЕС.

Хората на възраст 75 и повече години са в групата с най -висок риск, като ефективността на ваксините за предотвратяване на хоспитализация в тази възрастова група намалява от 90 % на 80 % между юни и юли. Остава неясно дали това е така, защото имунитетът от ваксините намалява с течение на времето, или вариантът на COVID Делта е успял да преодолее ваксините.

Данните бяха оповестени в момент, в който САЩ се подготвя да пусне бустерни дози, за да засили имунитета срещу варианта Делта и други, които може да се появят в бъдеще.

Вариантът Делта е по-заразен от другите щамове на вируса. Предишни изследвания на Центъра за контрол показват, че настоящите препарати срещу вируса са недостатъчно ефективни срещу Делта.

Клиниката Maйо в САЩ установи, че ваксината на Pfizer-BioNTech, - най-популярната в САЩ, има само 42 % ефективност срещу варианта Делта, а тази на Модерна - 76%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase