Снимка: архив, БГНЕС

В Европа натискът върху неваксинираните срещу COVID-19 расте. Те се натъкват на все повече ограничения. За примери от Гърция, Франция, Испания, Белгия, Португалия и Швейцария пише Дойче веле.

В Европа неваксинираните срещу COVID-19 постепенно се натъкват на все повече ограничения, а така се увеличава и натискът за имунизация. Правителствата стигат до извода, че единствено една по-динамична ваксинационна кампания може да прекърши надигащата се нова вълна в резултат от Делта варианта.

Какви са ограниченията в Гърция?

В Гърция от 13 септември нататък във вътрешните помещения на ресторантите, баровете, кафенетата и нощните клубове ще се допускат само ваксинирани и преболедували. Същото важи за достъпа до стадиони и спортни зали, като и туристите са длъжни да спазват ограниченията.

Още по темата

От 1 септември в Гърция ваксинацията ще бъде задължителна за всички, които работят в системата на здравеопазването и в аптеките. Който няма сертификат за поне първа доза от ваксина срещу COVID-19, ще бъде освободен от работа и няма да получава заплата. Гърция обаче не е първата страна, която въведе това правило. В Италия то вече е в сила: там работещите в здравния сектор са задължени да се ваксинират.

В Гърция в момента се дискутира и разширяване на задължителната ваксинация върху други професионални групи: военнослужещите, полицаите, пожарникарите, общинските служители. В рамките на ЕС Гърция се превърна в държавата, която въвежда най-сериозни ограничения за неваксинираните срещу COVID-19. Срещу строгите правила обаче възникна и сериозна съпротива: вчера само в Атина протестираха близо 7000 души.

Каква е ситуацията във Франция?

Във Франция още преди месец въведоха ограничения: на културни мероприятия се допускат единствено ваксинирани, преболедували или хора с актуален отрицателен тест. Същото важи и за самолетните полети и пътуването с влак на дълги разстояния. Моловете и ресторантите в страната също изискват представяне на здравен паспорт със съответните доказателства, макар че не всички следят особено строго дали изискванията се спазват.

Да средата на месеца всички работещи в болниците и в домовете за хора в безпомощно състояние във Франция също трябва задължително да се ваксинират. А президентът Макрон дори оповести, че навярно ще има още ограничения за неваксинираните. През изминалите седмици по-строгите мерки дадоха сериозен тласък на ваксинациите. Те предизвикаха и улични протести, но според допитванията повечето французи подкрепят ваксинациите.

Мерките в Белгия и Швейцария

В Белгия 68,4% от хората вече са ваксинирани, но между отделните региони все още има големи разлики. Във Фландрия и Валония броят на ваксинираните е висок, в Брюксел обаче на имунизация са се положили едва 54 на сто от хората. Ето защо облекченията, които влизат в сила от 1 септември, няма да важат изцяло за Брюксел, където кафенетата и ресторантите са длъжни да затварят по-рано от обичайното. Властите се надяват, че това ще увеличи мотивацията на хората да се ваксинират. Дори се обсъжда налагането на забрана за посещение на ресторант от неваксинирани.

В Швейцария хората без ваксинация също нямат достъп до голяма част от обществения живот. От 31 август всички, които желаят да посетят ресторант, бар, фитнес-студио, музей, зоопарк, концерт, театър или кино, са длъжни да представят сертификат, че са ваксинирани, преболедували или имат актуален отрицателен тест. Това важи само за закритите помещения. Същевременно Швейцария отменя безплатните COVID тестове. От октомври нататък всеки, който се подлага на тест за инфекция с коронавирус, ще носи сам разноските за това. Подобно правило бе прието и в Германия: от 11 октомври бързите тестове за установяване на инфекция с коронавирус вече няма да са безплатни.

Как е в Испания и Португалия?

Испания е сред държавите с най-висок коефициент ваксинирани в ЕС - 67%. В тази страна има една особеност: много млади хора се боят да не заразят по-възрастните рискови групи и затова бързат да се ваксинират. Поради високата безработица в Испания доста млади хора са принудени да живеят в общи домакинства с по-възрастните поколения.

В Португалия също вече са ваксинирани 67% от хората. Някои наблюдатели смятат, че желанието на хората да се имунизират рязко се е увеличило след опустошителния ръст на новите зарази и смъртните случаи в началото на годината. В регионите с най-опасна пандемична обстановка португалците също въведоха задължение да се представя имунизационен паспорт при влизане в закрити помещения като ресторанти или обществени сгради.

Само за сравнение: в САЩ вече напълно ваксинирани са над 170 милиона души или 53% от населението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase