Снимка: БГНЕС
fallback

Проучване, сравняващо индивидуалните имунни отговори към две от водещите ваксини срещу Covid-19, показва, че ваксината на Moderna създава повече от два пъти повече антителата от тази, разработена от Pfizer и BioNTech, съобщава агенция MarketWatch.

Проучването, включващо 2499 белгийски здравни работници, които са били ваксинирани с две дози от ваксината на двете компании, е публикувано на 30-и август в Journal of the American Medical Association.

Изследването показа, че предишно инфектирани с Covid-19 участници са имали по-високи нива на антитела от тези, които не са били заразени, като след имунизиране с една от двете ваксини, ваксината на Moderna е била с по-добри показатели и за двете групи. За тези от здравните работници без предишни инфекции нивата на антитела са 2881 единици на милилитър сред ваксиниране с Moderna и 1108 за тези, на които има е била поставена ваксината на Pfizer/BioNTech.

Проучването предлага няколко причини за разликите в нивата на антителата при поставянето на двата вида ваксини, включително по-дълъг интервал в Белгия между имунизирането с ваксината на Moderna - 4 седмици - в сравнение с 3 седмици между първата и втората доза на ваксината на Pfizer. Изследователите също така казват, че ваксината на Moderna има по-висока концентрация на ключовата активна съставка, използвана и в двете ваксини.

Нивата на антитела също така са в негативна корелация с възрастта сред преди това неинфектирани с коронавирус участници, като най-високите нива на антитела са били открити сред тези на възраст под 35 години, показва още проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Анонимен

преди 2 години

До Астра до 43 Лично мое мнение,че не е нужно да се дупчиш отново.Имаш и ваксина и си го изкарал.Само може да си навредиш с втората доза

65

Астра до 43

преди 2 години

Аз съм с една доза астра и антителата бяха 6900 но между двете дози се заразихме така че съм го изкарал също. Втората доза се отложи със 6м . Леко се колебая дали да си бия втората след месец. Жена ми при същата ситуация е с 3700.

64

епидемиолог

преди 2 години

До До епидемиолог/ Eто как се минава през азбуката: Luc Montagnier носител на Нобелова Награда за изолирането на HIV.

fallback