Снимка: БГНЕС

Защо държавата не задължава лекари и сервитьори да са ваксинирани, коментира лекар. Според него, дъжавните служители, включително лекари и учители трябва да бъдат задължително ваксинирани. Това заяви пред Нова тв инфекционистът д-р Трифон Вълков. Той допълни, че именно лекарското съсловие е с най-висок  процент имунизирани. Според него това са над 70%.

"Това са хора, които работят с доста други и представляват опасност за околните. Има резон ваксинацията в тези съсловия да е задължителна. Ваксината има различни задачи. Тя не само трябва да спре едно заболяване. Тя има други задачи като да предотврати постъпването на хора в болници, които вече са в тежък стадий на заболяването и да предотврати смъртността", обясни експертът.

Според него тези функции на ваксината са напълно изпълними чрез препаратите, с които страната ни разполага и при новите варианти. На дъното сме в ЕС по ваксиниране, а извън него - Узбекистан е под нас, а над нас е Пакистан, показват данни.

Още по темата

"По отношение на заетостта на леглата, това е динамичен показател. Болницата е в състояние да разкрива нови легла. Няколко пъти дневно се съобщава броя на свободните легла пред РЗИ за инфекциозна болница", каза още Вълков.

По думите му, по отношение на това какво се случва с болните, той обясни, че това са хора, които не трябва да са лекувани вкъщи, тъй като там могат да утежнят своето състояние и е препоръчително хоспитализирането им. Реанимациите поемат най-тежките случаи.

"Винаги следим някои показатели, които характеризират тази инфекция, това е продуктивното число на вируса", обясни инфекционистът. По думите му, в сравнение с първоначалния вариант на вируса, където един човек заразяваше около трима, при британския се повиши около 5, а сега с Делта варианта става въпрос за около 7-8 души. Другото, което отличава този вариант от предходните, е обема на вируса, който се отделя в носоглътката, който е по-голям.

Вълков коментира и новината, че в Южна Африка има нов щам, който задминава ваксините. "Въпреки всичко това не е отделен щам, вариант е, но още предстои да се провери дали ваксините ще успеят да се справят с него".

Лекарят обясни и защо у нас смъртността е най-висока в ЕС. Според него е заради многото допълнителни заболявания на населението в страната и ниския процент на ваксинирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase