Снимка: архив, БГНЕС

Новозаписаните студенти по медицина в Инсбрук трябва да са напълно ваксинирани срещу ковид. Същото изискване е поставено на практика и в Медицинския университет във Виена.

Това е мярка, която има за цел да помогне за предотвратяване на четвърти локдаун, коментира вирусоложката Доротее фон Лер, преподавателка в Медицинския университет в Инсбрук.

В радиоинтервю Фон Лер аргументира мярката с необходимостта бъдещите лекари, които в процеса на обучение са в контакт с болни, да бъдат защитени. Процентът на ваксинираните кандидат-студенти вече е много висок, изрази задоволство тя.

Ректорът на университета Волфганг Флайшхакер подчертава в интервю за ежедневника "Курир", че сигурността на пациентите е на първо място, освен това е необходимо у младите да бъде създадено съответното съзнание. В момента са ваксинирани 80 на сто от студентите па медицина, целта е до края на семестъра този процент да достигне 90.

Това изискване не е ново в Медицинския университет във Виена. В клиничния сегмент и във всяка част на обучението, в която има контакт с пациенти, студентите са задължени да се ваксинират. В залите за лекции може да се влиза не само след показване на ваксинационен сертификат, но и при представяне на отрицателен тест за коронавирус или на документ за прекарано заболяване.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase