Снимка: БГНЕС

Вариантът Делта на коронавируса удвоява риска от хоспитализация при COVID в сравнение с доминиращия преди това вариант Алфа, установи ново проучване.

Още по темата

Анализът, базиран на данни, събрани в Англия, предполага, че огнищата на варианта Делта вероятно ще окажат допълнително напрежение върху здравните услуги, особено на места с ниски нива на ваксинация.

Вариантът Делта вече бе обявен като много по-заразен от предишния доминиращ щам Алфа, който първоначално беше открит в Кент. Този анализ подчертава способността на Делта да "вкара" в болница заразени хора, особено неваксинирани, предава БГНЕС, позовавайки се на "Гардиън".

В проучването изследователите са анализирани здравни данни от 43 338 случая на COVID-19 в Англия между 29 март и 23 май 2021 г. Само 1,8% от случаите са получили и двете дози ваксина, 24% са били ваксинирани веднъж и 74% са били неваксинирани.

След отчитането на ключови фактори като възраст, етническа принадлежност и ваксинационен статус, изследователите установяват, че рискът от приемане в болница на пациенти с щама Делта е два пъти повече в сравнение с тези с варианта Алфа, според документ, публикуван в списание Lancet.

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 4 месеца

"...риска от хоспитализация....". Преведено на език, достъпен за четиригодишни и даже за журналистки, хоспитализация означава болнично лечение. А не риск! Учете български,опростачвате всичко, до което се докоснете!

37

Напротив

преди 4 месеца

По-заразен, но 3 пъти по-слаб. Престанете да лъжете хората.

36

До 29

преди 4 месеца

А ти гледай пропорционално каква е смъртността преди и след ваксането в Израел и в България за да правиш адекватни изводи, белким ти просветне в орехчето.