Снимка: БГНЕС

Нарастване на случаите с COVID-19, за съжаление, има и повече тежки случаи, това заяви пред Нова тв директорът на "Пирогов" проф. Иван Поромански. Според него, хората са се уморили от този вирус и са започнали да търсят помощ все по-късно.

COVID отделението е разкрито, в него има около 100 души, като 10 са в реанимация. "Имаме готовност да разкрием още легла", обясни Поромански.

Още по темата

По думите му, в лечебното заведение все още има свободни легла и едно в интензивен сектор и 24 са средно-тежко и по-тежко болни и може да се разкрият допълнителни 250 легла. "Персоналът обаче не достига, но правим всичко възможно да създадем екипи. Това го подготвяме от юли месец.", потвърди лекарят и допълни, че основният недостиг са медицинските сестри. Той добави, че голяма част от персонала на болницата са ваксинирани или преболедували.

В момента средната възраст на COVID пациентите е около 58 години, което е понижение спрямо предишни вълни на коронавирус, отбеляза специалистът.

"При пациентите, които приемаме с COVID-19, имаме понижение на възрастта. Средната възраст е някъде около 58 години. Най-младият пациент е 18-годишен. В момента нямаме пациенти деца в интензивен сектор", заяви лекарят.
 

Проф. Поромански коментира и проверките в "Пирогов". "Текат много, основно за пари. Има неща, които не разбирам. Има изнесена техника, дадена на отговорно пазене, без протокол, на болницата в Царево. Техника за няколкостотин хиляди лева. Най-вероятно идеята е добра, но в края на краищата да изнасяш техника на доста висока цена някак не е редно. Ние търсим документи, които не успяваме да намерим. За съжаление, стои подписът на бившия директор. На мястото на тази техника е закупена друга", обясни той.

Коментари Напиши коментар

67

Аз

преди 8 месеца

Къде стои подписа Балтов, ако няма никакви документи за техниката в Царево?

66

Анонимен

преди 8 месеца

Преди две седмици синът ми беше с потвърден ковид с ПСР и отидохме в Пирогов тъй като много кашляше и температурата му не спадаше под 38С. На регистратурата в ковид отделението ни отговориха, че няма да го прегледа лекар, защото ако е за болница нямали свободни места.

65

Анонимен

преди 8 месеца

Може би съм изпуснала новоназначението, но този Поромански кога го назначиха. Дали и кой се е уморил, знае Балтов, който изнесе пандемията на гърба си. Този новият идва на заварено положение с обучен за Ковид персонал. Така е лесно.