Снимка: БГНЕС
fallback


Все по-голям брой на изследваните в страната дават положителен резултат за коронавирус. В четвъртата вълна на COVID-19 по-често боледуват млади хора, а България е на последно място по ваксинация в ЕС.

Oще по темата

"Намираме се в много деликатна ситуация, защото в България има много малко ваксинирани, в сравнение с други страни в ЕС. Бързото разпространение на Делта варианта прави нещата по-сложни, затова трябва да сме по-внимателни и да спазваме мерките”, обяснява пред Нова тв д-р Скендер Сила.

Според него две дози от ваксината намаляват драстично случаите на прием в болница, както и на смърт. От СЗО търсят информация относно прилагането на трета доза, но д-р Сила е на мнение, че първо трябва да се проучи разпространението на ваксината по света, преди да се премине към поставянето й.

"Въпреки, че при новия вариант се виждат болни хора, които са ваксинирани, те ще го изкарат много по-леко от неваксинираните. Затова казваме, че ваксините спасяват животи. Важно е хората първо да се ваксинират с първите две дози. Конкретно в България, тъй като темпът на ваксинация е много бавен, трябва да се ваксинират рисковите групи – възрастните хора, учителите, както и хората с професии, свързани с други хора", заяви категорично Сила и допълни, че всички одобрени ваксини са безопасни, ефективни и с добро качество.

Той коментира и смесването на ваксини. Според представителя на СЗО има нужда от още данни за смесването на ваксините, за да се даде конкретно становище по темата. Относно ваксинирането на деца, д-р Сила е на мнение, че в България трябва да има ясни приоритети – първо да се имунизират възрастните хора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 2 години

тия дни евреите казаха че при тях починалите са с две игли и придпужаващи заболявания/рисковите групи, как това се връзва с ваксинацията като за тия хора разлика НЯМА

34

Анонимен

преди 2 години

В Израел, където има вече над 1 милион преболедували и около 70% ваксинирани, някои с по ТРИ дози, всеки ден имат над 9000 нови заразените. Изводите си направете сами.

33

Анонимен

преди 2 години

Освен другите ползи, ваксинирането намалява паниката у паникьосаните до лек уплах, значи и имунната им система не се пропуква чак толкова, като без ваксина. Ама май у нас всички паникьосани вече се ваксинираха. Така че спокойно може да заявим, че сме световни първенци със 100% ваксинирани.

fallback