Снимка: Pixabay
fallback
Делта вариантът на COVID-19 може да оцелее във вода до 72 часа. Това показва изследване на Руският държавния изследователски център по вирусология и биотехнологии "Вектор". 
 
Толкова е жизнеспособността и на другите познати варианти на вируса.
 
Миналата година учени изследваха колко време SARS-CoV-2 може да оцелее в питейната и морската вода. 
 
"В проби, симулиращи морска вода с различна соленост, съхранявани в лабораторни условия при температура 24-28 градуса, коронавирусът запазва своята жизнеспособност в продължение на 48 часа, независимо от степента на соленост. А в питейна дехлорирана вода - до 72 часа", пише "Известия", цитиран от ТАСС.
 
Изследването е показало още, че колкото по-ниска е температурата на водата, толкова по-кратко време оцелява в нея коронавирусът.
 
Вирусолозите подчертават, че оцеляването на вируса във вода не означава, че човек може да се зарази докато е в река или море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Щирлиц

преди 2 години

А във болното ви въображение оцелява до появата на следващия модел вирус!

21

Juls

преди 2 години

Вируса най - общо казано представлява обвивка от мазнина с РНК в центъра, затова не издържа ***, сапуна разтваря мазнини, затова не издържа на УВ и на висока температура, те стопяват мазнините, затова алкохола го убива, алкохола разгражда мазнините. От това всеки може да си извади заключение какви са шансовете вируса да отцелее например в морето или по ВИК тръбите. Естествено че е възможно да отцелеее във вода, но само при подходящи условия.

20

Анонимен

преди 2 години

Пак измислените учени ще се огелпят сами в лъжите си, като от началото до сега.

fallback