Снимка: БГНЕС

Не се мисли за нови ваксини, защото ефективността на в момента съществуващите продължава да е много висока - между 86 и 92% при различнит препарати, при всички варианти на вируса досега. Това заяви пред bTV епидемиологът д-р Петър Марков. Според него не можем да говорим за ваксинационен пробив при случаи на новозаразени, които са вече ваксинирани.

"Ваксинационен пробив не може да се употребява, когато става въпрос за повторно заразяване. Ваксините не предпазват от заразяване, а от тежко заболяване и смърт.

Още по темата

Не можем да кажем, че не работят, ако има много новозаразени", заяви епидемиологът. "Тртата доза се поставя при специфични контингенти от пациенти - хора с тежки автоимунни заболявани, онкологични заболявания, ХИВ, хора с трансплантации. Техният имунитет не успява да направи дотсатъчно добра защита от само две дози. Бустерна доза се поставя при здрави хора, при които след време имунитетът е започнал да намалява и има нужда от подсилване, за което обаче към момента няма нужда", каза той.

Петър Марков разясни и каква е възможността от появата на нов супервирус - COVID-22. "Много е вероятно да очакваме още варианти, дори по-заразни от сегашните. Новите варианти са по-адаптивни и изместват предишните, като старите циркулират в по-ниска честота. Големият бъдещ риск обаче е когато части от два различни вируса се съчетаят, което предстои да наблюдаваме", предупреди епидемиологът.

Той обясни, че не се говори за ваксинационен пробив, защото ваксината не предпазва от заразяване, а от тежко протичане. Той коментира и случаят в Израел, където има висок брой на ваксинирани, но и много новозаразени.

"Това е типичен пример за разпространение на фалшиви вярвания. Ваксината не означава, че не работи, ако има много заразени. Тя пази само от тежко протичане и смърт. Ако видим новите случаи, той е седем пъти по-висок от

България, но там заразените не умират за разлика от хората в нашата страна. Старите варианти са изместени от новите, които са по-адаптивни. Старите циркулират в по-ниска чистота. Това, което е риск е, когато части от два различни вируса се съчетаят и това много малко сме наблюдавали.

Това, което ограничава еволюцията на вируса би бил намаляване на броя на хората, които са заразени. Лесните мерки са дистанция и маски. Тежките са ограничаване на достъпността на обществото, затваряне на училища.

За децата е важно да са в училище. От друга страна те не са ваксинирани и в този смисъл, училището става ефективно за пренасянето на инфекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase