Търговище, Бургас и Велико Търново са областите с най-много новозаразени с коронавирус. От утре в София ще  бъдат удвоени екипите, които следят за носенето на маски в градския транспорт.

Осем области вече са в "червената зона". Данните показват, че най-много заразени с Ковид-19 има в Търговище - 408 на 100 000 души население. Там маските стават задължителни и на открито.

"В Търговище причината е завръщането на български граждани, работещи в западни страни, които дълго време отлагаха различни събития - кръщенета, сватби, които сега осъществиха. На този етап няма да се предприемат мерки на национално ниво. Това ще се случи, когато достигнем заболеваемост над 300 души на 100 000 души население", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата
По думите му най-добрата мярка е ваксинацията.

"14-15% от новите случаи са на ваксинирани, 4-5% от тях са в болница, а под 3% са смъртните случаи на вакснирани пациенти", уточни доц. Кунчев.

Пред Bulgaria ON AIR образователният министър начерта мерките, които засягат образованието. Учениците от първи до четвърти клас ще бъдат максимално дълго време в училище.

"Където сме в тъмночервената зона, годината няма как да започне присъствено. Това, което обещахме за първокласниците, е да има тържество в двора, за да запомнят с хубаво този ден. Там, където зоните са червена, жълта вече има различни варианти според конкретното училище, конкретното населено място", заяви образователният министър проф. Николай Денков.

Маските ще бъдат задължителни в затворените пространства. Предвижда се учениците да се тестват за Ковид-19 поне веднъж в седмицата безплатно, ако родителите на най-малко 90% от децата в конкретното училище са съгласни.

"Има производители, които провеждат клинични проучвания на ваксина, която да се прилага и срещу грип, и срещу Ковид-19", съобщи вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб.

Според експертите поставянето на трета доза от ваксините срещу Ковид-19 е напълно естествено. Науката казва, че преболедувалите също трябва да се ваксинират, защото ваксината засилва паметта.

"Познаваме много ваксини, които се прилагат по този начин, като ваксината за хепатит Б. Това е по-скоро правило да прилагаме една ваксина неколкократно. С всяка следваща доза ефективността и продължителността на действие е по-голяма", коментира ръководителят на лабораторията по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев.

Здравните власти прогнозират, че настъпващата вълна ще е малко по-лека, но откъм тежест на протичане. Очакват се обаче повече заразени.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase