Снимка: Pixabay

Взависимост от вида им ваксините срещу коронавирус съдържат един или повече антигени. Също така може да имат и други съставки като: стабилизатори, адюванти, които подобряват имунната реакция на ваксината чрез усилване, ускоряване и поддържане на реакцията за по-дълго време (напр. алуминий). В продуктите може да има и помощни вещества - неактивни съставки, напр. вода или натриев хлорид (сол), а също и консерванти или стабилизатори, благодарение на които ваксината се запазва непроменена и активна по време на съхранението.

Това уточниха от Министерството на здравеопазването.

От там увериха, че в нито една от ваксините, одобрени за употреба в Европейския съюз, няма животински продукти.

Още по темата
“Всички компоненти на ваксината са обект на постоянен контрол, за да се гарантира, че съдържанието им е в доказано безопасни нива. Регулаторните органи проверяват дали ползите от ваксините надвишават рисковете от настъпване на нежелани реакции”, поясниха от здравното министерство.

“При някои видове ваксини е възможно и наличието на незначителни количества от други вещества, използвани в производствения процес, например яйчен албумин (протеин в яйцата) или неомицин (антибиотик).
В случаите, когато такива вещества се съдържат в нива, които могат да предизвикат реакция при чувствителен или алергичен организъм, тяхното наличие е описано в информацията за ваксината, предназначена за здравните работници и пациентите. Например в листовката ще бъде указано дали има специални предпазни мерки за прилагането на ваксината при хора с определени алергии. Такъв е случаят с ваксини, съдържащи незначителни количества яйце, при хора с алергия към яйца”, посочиха от МЗ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase