Снимка: Bloomberg.com
fallback

Всички източноевропейски държави изостават с ваксинирането. В България са ваксинирани 15,6% от хората, а във Франция - 68%. На Изток явно ги е страх повече от нов локдаун, отколкото от вируса. Какви са причините?

В класацията на европейските държави по процент на ваксинирани с първа доза срещу COVID-19 си личи една ясна тенденция. Във втората половина на тази класация са всички държави от бившия Източен блок. Всеки жител на Полша, който се ваксинира срещу коронавирус, доскоро можеше да се включи в специална лотария и да спечели до 220 000 евро. Тази кампания продължи едва няколко седмици.

Oще по темата


Правителството стигнало до извода, че парите не са в състояние сериозно да повишат мотивацията на хората. Михал Дворчик, който отговаря за държавната имунизационна кампания, констатира, че що се касае до ваксинацията, поляците не могат да се похвалят с големи успехи.

Източноевропейските държави изостават

49% от населението на Полша е ваксинирано поне веднъж срещу COVID-19. В Германия процентът е 63, във Франция - 68. В началото на годината Полша ваксинираше повече хора от почти всяка западноевропейска държава. Но както в повечето източноевропейски страни, с времето желаещите да се ваксинират намаляха рязко.

Когато се погледне статистиката за процента на имунизираните по държави, може да се види, че всички държави от бившия Източен блок са сред изоставащите. И докато в някои държави членки на ЕС - като Малта, Португалия, Белгия, Испания, Дания и Ирландия - ваксинираните с първа доза са над 70% от населението, в други - като България и Румъния - те са съответно 15,6 и 26,6%.

Това разминаване между източните и западните европейски държави може да има и сериозни последици, пише “Ди Велт”. Напълно възможно е в един момент поляците и чехите, например, да не могат да се придвижват така свободно, както французите или италианците. В източните държави, сред които Полша, Чехия и Унгария, от седмици вече броят на ваксинациите стагнира. Изглежда здравните власти на тези държави вече са достигнали до всички, които са желаели да се ваксинират, пише "Дойче Веле".

Локдаун и нови ограничения за неваксинираните?

Случващото се в бившите комунистически държави е и пример за проблемите, пред които ще се изправят или пък вече са изправени някои западни държави. Защото скоростта на ваксиниране се забави и в Германия. Ако през юни над 1 милион души се имунизираха всеки ден, в последните седмици те са между 50 000 и 400 000 дневно, от които едва около една пета идват за първа доза с ваксина.

Така източноевропейският сценарий скоро ще се прехвърли и в Германия и властите ще трябва да намерят решение на тази ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

151

Диана

преди 2 години

До Анонимен172 Благодарение на прехода на БСП, която рушеше под лозунга "след мен потоп", нещата днес имат такъв трагичен вид..Добре бе, след тях потоп, но още не си отиват! Докога ще продължава този потоп?!..БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!

150

Анонимен

преди 2 години

Простотията и суеверието заместиха строежа на комунизма. Лесно се унищожава, трудно се създава.

149

Анонимен

преди 2 години

До Пурко ГосподиновА защо мислите, че западна пропаганда срещу соц страните не е имало? На тях пък им втълпяваха, че тук нямаме собственост, че сме бедни, че жените са общи... Просто тук управниците от 30 години насам прекалиха с лъжите. То не бяха бесове и тении по кучетата /а хранеха свинете с тях/, то не беше син език, несъществуваща чума по преживните, чума по свинете / за да внесат 20 годишно американско месо/, птичи грип и какво ли не още. Просто разбрахме, че лъжат за техен интерес.

fallback